Nobelovka Herta Müller u Filozofskom teatru HNK-a

Potvrđujući se kao jedan od najvažnijih kulturnih programa u Hrvatskoj, a i šire, Filozofski teatar u Hrvatskome narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu u nedjelju, 27. svibnja ugošćuje slavnu književnicu Hertu Müller.Herta Müller rodila se u Rumunjskoj 1953., gdje je studirala njemački i rumunjski jezik s književnošću. U vrijeme zloglasne Ceausescuove diktature zalagala se za slobodu govora, odbijala suradnju s rumunjskom tajnom službom, a zbog kritike diktature uskoro joj je bilo zabranjeno objavljivati u Rumunjskoj te je 1987. emigrirala u Berlin gdje je do danas aktivna i angažirana.

Većina djela Herte Müller govore o aspektima života u vrijeme totalitarizma. Na hrvatski jezik, zahvaljujući nakladničkoj kući OceanMore, dosad su prevedena njezina djela ‘Da mi je danas bilo ne susresti sebe’, ‘Ljuljačka daha’ i ‘Remen, prozor, orah i ruže’.

Poslije niza njemačkih i međunarodnih nagrada, 2009. godine dobila je Nobelovu nagradu za književnost. U objašnjenju Kraljevske akademije u Stockholmu stoji kako Herta Müller jezikom komprimiranim poput poezije i iskrenim poput proze, opisuje i analizira svijet razvlaštenih.

Razgovor s Hertom Müller u sklopu Filozofskoga teatra u HNK vodit će urednik i voditelj programa, filozof Srećko Horvat.

HNK


Tagged: , , , , , , , , , ,