Noć knjige uz najbolje priče domaćih autora

Noć knjige-KoldingUz poznate autore koji su čitali svoje pjesme i priče, u Noći knjige proglašeni su i pobjednici Natječaja za najbolju kratku priču.

Čitateljski maraton ‘Čitamo da nas se čuje’, koji su povodom Noći knjige organizirali Centar za kreativno pisanje (CeKaPe) i udruga Knjiga u Centru, okupio je u zagrebačkom caffeu Kolding brojne ljubitelje pisane riječi. Uz već afirmirane hrvatske pisce i pjesnike koji su čitali objavljena djela, a poneki i priče te odlomke iz romana koje će tek objaviti, publici su se predstavili i autori na samom početku svoga književnog stvaranja. Mnogi od njih bivši su, a poneki i sadašnji, polaznici radionica Centra za kreativno pisanje u Zagrebu, gdje sa stručnim voditeljima usavršavaju svoj talent i znanje.

3-Noć knjige - FamaU prvom dijelu večeri imali smo prilike čuti Zorana Pongrašića, ujedno i člana stručnog žirija natječaja i predsjednika udruge Knjiga u Centru, Tomicu Šćavinu, Aleksandru Orlić i Tatjanu Jambrišak, a nakon njih predstavile su se Karmela Špoljarić sa svojom zbirkom priča ‘Pazi što ćeš poželjeti’, Ksenija Kušec sa zbirkom ‘Reci mi sve’, Ljiljana Matković koja je čitala iz svog romana ‘Muška krv’ i Jelena Zlatar, autorica zbirke priča ‘Odjavna karta’ koja će uskoro biti objavljena u izdanju CeKaPe-a.

2_Noć knjige - Fama

 

Nakon predaha uz zvukove afričkih bubnjeva Bezimenog djembe benda, stručni žiri proglasio je pobjednike Natječaja za najbolju kratku priču, objavljenog uoči Noći knjige 2014., na temu To (ni)je tabu. Od ukupno prijavljenih 57 priča, u uži izbor ušle su ‘Jehovini svjedoci’ Berislava Šega, ‘Valparaiso’ Morisa Mateljana, ‘U retrovizoru’ Luke Predovana, ‘Stvari’ Nade Topić, ‘Ovo’ Jelene Osvaldić, ‘Mrlje’ Sonje Kušec Modrić i ‘Marija bez j’ Branke Granić. Ovogodišnji pobjednik natječaja je Igor Dušanović s pričom ‘Golubica’, drugo mjesto osvojila je Aida Bagić za priču ‘Ručak’, i treće Božica Dragaš, autorica priče ‘Kći njegova oca’.

Renata Cisar / Foto: FAMA

Tagged: , , , , , , , , , ,