11. Noć muzeja u Pivani

Zagrebačka pivovara već je dugi niz godina uključena u obilježavanje Noći muzeja, a drugu godinu zaredom obilježava se u pivnici Pivana. Ovogodišnju Noć muzeja Zagrebačke pivovare tako je posjetilo 2000 posjetitelja.
Noć muzeja 2016-Pivana-predavanjeOsvježenje je pružilo Beer Champions predavanje koje se po prvi puta besplatno održalo za sve posjetitelje. Zagrebačka pivovara je u tu svrhu okupila pivske stručnjake koji su su govorili o kulturi odgovornog pijenja piva.

Posjetitelji su se tako već na samom početku mogli upoznati sa svijetom piva kroz povijest, način proizvodnje i vrstama o čemu je govorio poznati pivski somelier i radijski urednik Milan Peh. Klinička nutricionistica KBC-a Zagreb dr. Darija Vranešić Bender posjetiteljima je održala predavanje o pozitivnim učincima umjerene konzumacije piva na zdravlje te prezentirala sve istine i zablude o pivu. Ovo bogato edukativno-zabavno predavanje zaokružio je Željko Šatović Gula, autor prve hrvatke pivske kuharice i pravi pivski znalac, koji je posjetiteljima predstavio sve čari sljubljivanja hrane i piva.

Radoznali posjetitelji imali su priliku ‘prošetati’ kroz prošlost Zagrebačke pivovare uz vodstvo poznatog ljubitelja piva i glumca Darka Janeša i pritom se dobro zabaviti uz bend Gramofon.

Željko Šatovic Gula, Darija Vranešić Bender, Milan Peh i Darko JanešUz niz sadržaja vezanih uz pivo i njegovu proizvodnju, posjetitelji su mogli zaviriti i u povijest Zagrebačke pivovare kroz kolekciju pivskih etiketa, starih reklama i novinskih članaka, izložbu likovnih uradaka za Božićno pivo pa čak vidjeti i repliku starog kamiona i starih kola s bačvama u kojima se nekada prevozilo pivo. U izvrsnom ambijentu uz pivske zalogaje i nefiltrirano pivo Pivana, iskušali su se i u maloj školi pravilnog točenja piva u devet koraka.

Zagrebačka pivovara svim ljubiteljima piva i u jubilarnoj Noći muzeja pružila je priliku formiranja stalnog postava muzeja donacijom predmeta vezanih uz pivarstvo i povijest. Predmeti su se prikupljali u Ožujsko beer shopu, a svaki donator čiji je predmet uvršten u postav bio je prigodno nagrađen. Osim što je karta Noći muzeja obogaćena kultnim mjestom okupljanja ljubitelja piva, želja je Zagrebačke pivovare učiniti Pivanu istinskim muzejom piva i pivske kulture.

B. D.


Noć muzeja-Pivana
10. Noć muzeja u Pivani

 

3. Beer Champions-Pivana
3. Beer Champions: Jedinstven izbor piva i gastro specijaliteta

 

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,