Nooteboom opet u Zagrebu

U organizaciji nakladničke kuće Fraktura iz Zaprešića, u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, na tradicionalnoj tribini ‘Razotkrivanje’ u četvrtak, 3. ožujka u 19 sati, gostovat će poznati, nagrađivan i rado čitan suvremeni nizozemski književnik Cees Nooteboom (1933.).
Cees NooteboomNjegov bismo spisateljski put mogli šaljivo opisati kao prijelaz iz novinarstva u metafiziku, budući da njegovi romani, pripovijetke, eseji i putopisi sadrže dokumentarne podatke obavijene finom opnom filozofskog i literarnog promišljanja. Iznenađujuće veliki broj njegovih knjiga prevedeno je na hrvatski jezik, mahom u izdanju Frakture: romani ‘Rituali’ i ‘Izgubljeni raj’, eseji ‘Kako biti Europljanin’, metafizički zapisi ‘Pisma Posejdonu’ te najnovije priče ‘Noću dolaze lisice’ i putopis ‘Skitnje do Santiaga’. U izdanju naklade Pelago, pak, obljavljen je roman ‘Priča koja slijedi’.

Zadnji susret ljubitelja književnosti s Ceesom Nooteboomom bio je u proljeće 2012., pa je sigurno da će se što-šta novo ‘razotkriti’ u razgovoru s piscem Romanom Simićem Bodrožićem, posebice o onim putopisima koji još čekaju hrvatski prijevod.

Olga Vujović

Tagged: , , , , , , , , ,