Nova sezona HGF Demo Festivala

Press konferencijom i velikim tulumom u nedavno obnovljenoj zagrebačkoj pivnici Pivana započela je 19. sezona jednog od najdugovječnijih domaćih festivala – HGF Demo Festivala.
HGF 2015Foto: Gordan Penava Pišta, Andrej Babić, Mirela Priselac Remi, Tina Puhalo Grladinović i Goran Vrgoč

Uz moderaciju Gordana Penave Pište novosti u organizaciji festivala predstavili su Goran Vrgoč, direktor festivala, Tina Puhalo Grladinović, voditeljica Korporativnih komunikacija Zagrebačke pivovare, Mirela Priselac Remi, predsjednica Glavnog odbora HGU i Andrej Babić, izvršni tajnik HGU.

Ako je suditi po predstavljenim nagradama za pobjednika, demo bendovi itekako imaju razloga za prijavu. Glavna nagrada, voucher generalnog pokrovitelja, Ožujskog piva, za kupnju glazbene opreme u vrijednosti od 20.000 kuna kod Euromusic Agency, zasigurno će pomoći članovima pobjedničkog benda da preskoče većinu problema koji nastaju kada se treba kvalitetno opremiti za glazbenu karijeru.

Scarlet NotesTina Puhalo Grladinović osvrnula se na prošlu sezona festivala i početak suradnje HGF-a i Zagrebačke pivovare. HGF, koji od 2014. godine nosi oznaku ‘Powered by Ožujsko’, prepoznat je kao nacionalna platforma hrvatske glazbene demo scene, a dosadašnja uspješne suradnja na promoviranju nove hrvatske glazbe nastavit će se i u sljedećim sezonama.

HGF Demo festival nastojat će od ove godine pobjedničkog izvođača promovirati na pozornicama festivala u Hrvatskoj, te na regionalnoj i europskoj glazbenoj sceni. Ostvarena strateška partnerstva, o kojima je govorio Goran Vrgoč, razlog su više bendovima da se prijave na natjecanje. Pobjednici će zasvirati, osim u Hrvatskoj, i u Švedskoj, Velikoj Britaniji, Srbiji i Crnoj Gori. Ovom prigodom potpisan je i protokol o suradnji između HGF-a i Gitarijade u Zaječaru.

19. izdanje HGF-a bit će drugačije od ranijih i zbog novoga načina glasovanja. Publici će biti omogućeno glasovanje putem Žuja facebook aplikacije, a stručni sud dat će svi članovi Hrvatske glazbene unije (HGU) putem online sistema glasovanja. Detalje oko toga pojasnili su Mirela Priselac Remi i Andrej Babić.

Soul Radio‘Te godine smo kao bend upravo izašli iz garaže nakon što smo neko vrijeme pripremali i aranžirali autorske radove. Prijavili smo se na festival bez prevelikih očekivanja i čak smo jedva prošli u prijavama u koje smo ušli snimkama doslovno snimljenima na mobitelu. No, dobili smo smo svoju šansu! Nakon kvalifikacijskih večeri u Karlovcu i pobjede, shvatili smo da je na nama da predstavimo karlovačku glazbenu scenu. Tako smo došli do polufinala i finala dok nas je samo proglašenje kao pobjednika zaista zateklo nespremne. U nevjerici sam pokušavao shvatiti što se događa dok sam preuzimao nagradu. U svakom slučaju, godina je nakon toga protekla vrlo turbulentno, potpisali smo ugovor s izdavačkom kućom Spona te smo krajem godine osvojili i nagradu Fender Mega Muzika kao najbolji mladi bend. Stoga vjerujem da nam je upravo HGF pomogao kao odskočna daska u tome. Svim mladim bendovima, koji se možda premišljaju oko prijava i sudjelovanja poručujem da to učine još danas!’, izjavio je Matko iz grupe Soul Radio, pobjednika 18.HGF-a.

GrettaSvirku nakon službenog dijela otvorili su zadarski Scarlet Notes, prvi bend kojega HGF šalje na mini turneju u Veliku Britaniju, a nakon njih publici su se predstavili prošlogodišnji pobjednici Soul Radio. Koncert je završio furioznim nastupom zagrebačkog benda Gretta, nakon čega je nastavljen party uz DJ Gotza.

Natječaj i sve dodatne informacije o HGF Demo Festivalu potražite na www.hgf-zabok.net.

P. R.


Pročitajte još: Soul Radio pobjednik 18. HGF demo festivala


 

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,