NSK: Izložba posvećena ženama u turizmu

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u utorak 1. kolovoza, otvara se izložba pod nazivom ‘Žene u promociji turizma Hrvatske’ autorice doc. dr. sc. Jasenke Kranjčević s Instituta za turizam.

Izložba predstavlja vizualno atraktivnu građu – putopise, turističke vodiče, plakate, brošure, razglednice i druge tiskane materijale koji prikazuju žene iz različitih društvenih slojeva, među kojima i autoricu putopisa o Hrvatskoj Maude M. Holbach, planinarku i spisateljicu Dragojlu Jarnević, ženu značajnog političkog utjecaja Sofiju Jelačić, kuharice, sobarice, žene u nošnjama i druge. Svjedoči o značajnoj ulozi žena u promociji odmorišnog, sportskog, zdravstvenog i poslovnog turizma kao i bogatoj hrvatskoj turističkoj baštini, a nastala je u sklopu istoimenog istraživanja Instituta za turizam.

Istraživanje uloge i vrednovanja položaja žena u promociji turizma tijekom njegova povijesnog razvoja temelji na bogatoj donaciji građe arhitekta Aleksandra Lasla kao i građi knjižnice Instituta za turizam. Provedeno je u suradnji s Institutom za etnologiju i folkloristiku te brojnim drugim hrvatskim turističkim i baštinskim ustanovama, među kojima i Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu.

Izložba, koju Institut za turizam organizira u suradnji s Institutom za etnologiju i folkloristiku i Knjižnicom, svečano će biti otvorena u 14 sati, uz sudjelovanje autorice doc. dr. sc. Jasenke Kranjčević, pomoćnice za djelatnost središnje knjižnice Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Dijane Machala, ravnateljice Instituta za etnologiju i folkloristiku dr. sc. Ive Niemčić i znanstvene savjetnice na Institutu za turizam dr. sc. Sande Čorak.

Izložba Žene u promociji turizma Hrvatske dio je cjelogodišnjeg slavlja postignuća žena u kulturi i znanosti koje Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pod nazivom Žene u NSK organizira u suradnji s drugim kulturnim i znanstvenim ustanovama kako bi inspirirala i potaknula na istraživanja te upotpunila pogled na hrvatsku povijest i baštinu, u kojoj su žene i njihovi doprinosi još uvijek nedovoljno prepoznati.

M.P. / Foto: Razglednica iz fonda Grafičke zbirke NSK Pula


NSK: Izložba Velikanke – znane i neznane


Arhitektonska izložba: Budućnost trnjanskih kontrasta
Tagged: , , , , , , , , ,