Obilježen Meatout – Svjetski dan bez mesa

Gotovo 400 prisega za životinje, učenici pripremili vegansku degustaciju za mlade na glavnom zagrebačkom trgu.
Meatout 2014-Svjetski dan bez mesaPovodom dolaska još jednog proljeća, Prijatelji životinja potakli su svoje sugrađane, a ponajviše mlade, na ukusnu i zdravu biljnu prehranu. Danas djeca i mladi jedu premalo povrća, odnosno namirnica biljnog podrijetla, no njihova sve bolja osviještenost o zaštiti okoliša i životinja može pomoći da poprave svoje prehrambene navike.

U najsveobuhvatnijoj akciji do sada, gotovo 400 građana Hrvatske priključilo se pojedincima iz čitavoga svijeta koji su na www.prijatelji-zivotinja.hr prisegnuli za Svjetski dan bez mesa, obvezavši se da će se hraniti veganski: za Svjetski dan bez mesa, svakog ponedjeljka ili svakoga dana.

Kampanji Svjetski dan bez mesa (Meatout), pokrenutoj 1985. godine od organizacije Farm Animal Rights Movement – FARM, ove godine aktivno se priključilo i 40-ak učenika Osnovne škole kralja Tomislava iz Zagreba. Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, oni su na štandu Prijatelja životinja pozvali sve mlade, od osnovnoškolske do studentske dobi, da se barem jedan dan u godini hrane isključivo biljnom prehranom.

Kako bi pokazali da veganska prehrana može biti ukusna, praktična i jednostavna, za mlađu populaciju grada Zagreba organizirali su degustaciju njima omiljenih jela kao što su burek od sojinih ljuspica, vege hot dog, sendviči, burgeri, tjestenina s umakom, pizza, pite, popečci, palačinke, muffini, mousse i druge slastice.

Učenici, koji su ove vege delicije dijelili tijekom degustacije, prošli su u kuhinji Prijatelja životinja radionicu kuhanja gdje su pokazali da vrlo lako mogu naučiti osnove kuhanja s namirnicama biljnog podrijetla.

O tome koliko veganska hrana može pomoći djeci svih uzrasta govorila je nutricionistica Ivana Šimić koja je nazočila Meatout akciji. ‘Dobre prehrambene navike usvojene u djetinjstvu doprinose smanjenom riziku razvoja nekoliko kroničnih bolesti poput bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa tipa II, visokog krvnog tlaka, pretilosti i nekih oblika karcinoma u odrasloj dobi’, izjavljuje Ivana Šimić.

Odgovor na pitanje zašto prisegnuti za Svjetski dan bez mesa najbolje daju sljedeći statistički podaci:

Ako 25.000 pojedinaca koji su prisegnuli odaberu hraniti se isključivo veganski na Svjetski dan bez mesa (20. ožujka), u jednom danu spriječit ćemo da: 8.000 životinja bude ubijeno, 343.700 m2 šume bude uništeno, 10.500 doza antibiotika bude zlouporabljeno na farmama.

Ako 25.000 pojedinaca koji su prisegnuli odaberu hraniti se isključivo veganski svaki ponedjeljak, u jednoj godini spriječit ćemo da: 417.000 životinja bude ubijeno, 17,93 milijuna m2 šume bude uništeno, 500.000 doza antibiotika bude zlouporabljeno na farmama.

Ako 25.000 pojedinaca koji su prisegnuli odaberu hraniti se isključivo veganski svaki dan, u jednoj godini spriječit ćemo da: 2,9 milijuna životinja bude ubijeno, 130,06 milijuna m2 šume bude uništeno, 3,8 milijuna doza antibiotika bude zlouporabljeno na farmama.

Svi koji to još nisu učinili mogu i dalje na web stranici www.prijatelji-zivotinja.hr prisegnuti za Svjetski dan bez mesa.

Ovu akciju prepoznali su i poduprli i brojni sponzori koji su svoje proizvode ustupili za jela koja su se degustirala na Trgu bana Jelačića u Zagrebu kao i volonteri kuhari koji su pomagali u spravljanju Meatout jela.

Opširnije na: www.prijatelji-zivotinja.hr

Pročitajte još: Meatout: Svjetski dan bez mesa

Tagged: , , , , , , , , , ,