Odabrano 6 od 100 najboljih vina Hrvatske

Pobjednici Festivala 100 najboljih vina Hrvatske proglašeni su u zagrebačkom hotelu Sheraton, u velikom finalu projekta portala vinskiklub.hr.

Prvi pjenušac među 100 najboljih vina Hrvatske je plešivički Korak Blanc de Blanc. Najbolje ružičasto vino je kutjevački Galić Rosé, najbolje jantarno Simminor rovinjske vinarije Dobravac, a najbolje bijelo Maraština Ante Sladića iz Plastova kraj Skradina. Među cr(ve)nim vinima prvak je Cabernet Franc iločke vinarije Trs, a među desertnima Zelenac Izborna berba prosušenih bobica vinarije Krauthaker iz Kutjeva.

Ovaj izbor vina započeo je krajem prošle godine. Vodeći su hrvatski sommelieri poput izbornika predlagali najbolja vina po navedenim kategorijama. Tako su dobili listu s više od 300 etiketa koja je, prema broju nominacija, svedena na 114. Među tim je vinima na slijepom ocjenjivanju ‘odabrano’ 100 najboljih, a saznali se i koja su prvo, drugo i treće u svakoj kategoriji.

Drugi najbolji pjenušac tako je plešivički Šember Baba Draga, a treći međimurski Štampar Urban White. Među ružičastima su na pobjedničkom postolju i Cuvée Rose vinarije Antunović iz Dalja te Kutjevo Rosé Premium, a među bijelima Venje bijelo Ivana Enjingija iz Kutjeva i Rajnski rizling Primus zagorske vinarije Bolfan Vinski vrh. Drugo najbolje jantarno vino je Amfora Neuburger Coletti s Plešivice, a treće Galić Macerator.

Priznanja za drugo i treće najbolje cr(ve)no vino zaslužili su Cuvée zagrebačke vinarije Jakob čiji su vinogradi u Brodskom Stupniku te Petit verdot istarskog vinskog čarobnjaka Morena Degrassija. Drugo najbolje desertno vino je Graševina Ledeno vino Kutjevo, a treće Malvazija San Salvatore vinarije Benvenuti iz Kaldira kraj Motovuna. Ostala vina s liste 100 najboljih su – četvrta.

Usporedno sa ‘službenim’ ocjenjivanjem, najbolja su vina birali i čitatelji Vinskoga kluba. Prema tom ‘Glasu naroda’, najbolji je pjenušac 1288 vinarije Pavlomir iz Novog Vinodolskog, prvi rosé Trojišćina vinarije Šipun iz Vrbnika na Krku, a bijelo vino Erdoro Classy Sauvignon blanc plešivičke Mladine. Među jantarnim je vinima najviše glasova osvojio Neuburger Amfora Coletti, među crv(en)ima Enjingijevo Venje crno, a među desertnima Traminac Izborna berba prosušenih bobica Iločkih podruma. I njima su priznanja uručena na Festivalu u Sheratonu, koji se pokazao kao iznimno ugodno druženje vinoljubaca i vinara.

Jako veseli što su vina stigla iz svih 12 hrvatskih vinskih podregija, rekao je Ivo Kozarčanin, glavni urednik portala Vinski klub.

Zadovoljni smo i zato što je na listi, a i među nagrađenima, puno vina od hrvatskih autohtonih sorata, dodao je suosnivač portala Tomo Jakopović.

S obzirom da smo imali ponajbolja vina, tražili smo i takve partnere kao izlagače hrane, pojasnio je suvlasnik portala Marko Malović.

Da vinari domaćini i vinoljupci gosti ne ostanu bez snage pobrinule su se tvrtke Pepefiš i Marfish, koje su donijele morske specijalitete, te Premium Tartufi i Pietro & Pietro sa svojim podzemnim gastronomskim blagom i prerađevinama. Tvrtka Anser predstavila je gusje delicije.

V. K. / Foto: vinskiklub.hrTagged: , , , , , , , , , , , ,