Odrastanje u Šumi Striborovoj

Odrastanje u Šumi Striborovoj projekt je kojim Knjižnice Grada Zagreba obilježavaju 100 godina ‘Priča iz davnine’ Ivane Brlić Mažuranić, u sklopu kojeg će se u četvrtak, 4. veljače (11.30 sati), u zagrebačkoj Knjižnici Vladimira Nazora otvoriti zanimljiva izložba.
Šuma striborovaIzložit će se ilustracije i lutke dviju značajnih umjetnica, majke i kćeri, Cvijete Job i Vesne Balabanić. Potaknuti stogodišnjicom prvoga objavljivanja zbirke bajki ‘Priče iz davnine’, najpoznatijega djela Ivane Brlić Mažuranić, koje je autoricu proslavilo diljem svijeta, ispričat će se priča o tri žene, tri umjetnice. Izložba će biti otvorena do 29. veljače.

‘Nitko tako gladno ne guta svijet očima poput djeteta, nitko poput njega tako živo ne vidi boje i oblike kako nam pričaju priču u svakom uglu svijeta samo ako valjano pogledamo. No, i kada nam se učini da kroz odrastanje izgubimo mnogo od tog neprestanog oduševljenja, umjetnost je ta koja nas nježno natjera da jače otvorimo oči i vidimo poznati prizor svježim pogledom. Neodoljiva privlačnost ovih bajki upravo je u iskrenoj ljubavi prema onom djetinjem u svima nama pa iako je riječ o različitim medijima, riječ, slika i lutka jednako lako oživljavaju pred našim očima.

Magija riječi Ivane Brlić Mažuranić oblikovala je uvijek iznova fascinantne bajkovite figure te nije začudno da je upravo njezin rad bio tako plodnom inspiracijom za umjetnice srodnih senzibiliteta. Ilustracije Cvijete Job u svijesti su niza čitateljskih generacija neodvojivi dio bajkovitog svijeta velike spisateljice, neiscrpno mnoštvo detalja i duhovitost koja prožima njezine radove upravo hipnotizira pri svakom ponovnom pogledu na njih. Slikarica i kreatorica lutaka Vesna Balabanić utkala je pak u kazališni medij, tako efemeran, a tako živ, ne samo majčinu estetiku s opipljivom ljubavlju, već i ponudila još jednu novu perspektivu za recepciju besmrtnih tekstova Ivane Brlić Mažuranić. Slovo na papiru, potezi kista ili lutka od stiropora i tkanine traže od nas da im udahnemo život vlastitom maštom, da pristanemo na igru i prepustimo se bajci makar na trenutak…’

Ana Fazekaš / KGZ


Mile Biljanović i Lucija Vida
Šegrt Hlapić premašio brojku od 100.000 gledatelja

Tagged: , , , , , , , , , , ,