O’Hara: Na pizzu u Malešnicu

Udruga za kulturu stola G.E.T. predstavila je svoj projekt Panorama pizza kup, održan u rujnu u međimurskom Prelogu, a za to je prigodno odabrana pobjednička pizzeria O’Hara iz Zagreba, čiji je pizzaiolo Dejan Plišo proglašen najboljim.
Dejan Plišo-pizzaioloO’Hara je prilično nova adresa za ljubitelje pizze u metropoli. Otvorio ju je Marin Vanjak, koji u Sukošanu ima dobro uhodan ugostiteljski posao. Što iz potrebe kako prezimiti sezonu, što zbog poslovnog izazova, ušetao je u vrlo rizičnu zonu. Otvorio je pizzeriju s ponudom primjerenoj istinskim poznavateljima i isključivo s namirnicama vrhunske kvalitete. U Zagrebu, uz stotine pizzeria koje s jelovnicima nalikuju jedna drugoj, tek se na prste jedne ruke može nabrojati one koje nude nešto inovativno. Među njima je, svakako, i O’Hara. Za pizze se nabavljaju specijalne vrste brašna iz Italije, mozzarella di bufala iz okolice Napulja, calamata masline, ekstra djevičansko maslinovo ulje, rajčice iz hrvatske eko proizvodnje, šunka i ostale mesne prerađevine od biranih domaćih proizvođača…

Ribafish i Marin O'HaraO’Hara je drukčija od drugih i po ponudi piva – na njihovoj se listi nalazi sedamdesetak vrhunskih piva iz cijelog svijeta, ali i nekoliko hrvatskih iz malih kućnih pivovara. Dakle, konfekcija ni u kom slučaju nema prolaz u ovoj pizzeriji, koja je smještena na ne baš posebno atraktivnoj lokaciji – ulazu u naselje Malešnica od strane Oranica. Možda je to i izazov više da zahvaljujući O’Hari, Malešnica postane omiljenija zagrebačka gastro destinacija.

Kako bi što bolje prezentirao svoje pizze, Marinu Vanjku je pomogao certificirani pivoznanac Domagoj Jakopović Ribafish, koji je za svaku od četiri pizze odabrao odgovarajuće pivo. Priča se odvijala ovim slijedom.

1-Sei formaggio - Weihenstephaner VitusPizzu Sei formaggio (rajčica i šest vrsta sira – dvije vrste gaude, edamer, mozzarela, gorgonzola i grana padano) pratilo je jako njemačko pšenično pivo Weihenstephaner Vitus (7,5% alkohola).

2-Filetti - Nova runda

 

Potom je slijedila pizza Filetti (koja je i nagrađena na Panorama pizza kupu), čiji su sastojci cherry i domaća rajčica, mozzarela, češnjak, kapare i maslina calamata. Uz nju se pilo hrvatsko svježe pivo Nova runda (American Pale Ale) iz prve domaće craft pivovare u Varaždinu, koje ‘kuhaju’ Daruvarčani.

3-O'69 - Gulden DraakPizza O’69 dobila je naziv po cijeni u kunama, a glavni sastojci su joj rajčica, mozzarela, julienne beefsteak, kozice, grana padano, ekstra djevičansko maslinovo ulje i bosiljak. Belgijsko pivo Gulden Draak (10,5%), odležano u viski bačvama, bilo je dostojna pratnja kućnoj pizzi.

4-O'vo je ljuto ko vrag - Maxlrainer Schloss Trunk

 

Za kraj, poslužena je pizza maštovitog naziva O’vo je ljuto ko vrag (rajčica, dvije vrste gaude, edamer, kuhana šunka, domaća panceta, ljuti feferoni) i njemačko lager pivo Maxlrainer Schloss Trunk (5,3%).

Mustafa Topčagić / Foto: Julio Frangen


Pročitajte još: Kozlovićeva vina u Karijoli


 

Tagged: , , , , , , , , ,