Oko oslikala 90 metara murala

U Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu završio je veliki projekt umjetnice Oko  – ‘Open My Eyes That I May See’ započetog 17. rujna, koji je uključivao oslikavanje i uređenje zapadnog zida platoa MSU-a, vidljivog s raskršća Avenije Dubrovnik i Avenije Većeslava Holjevca.
Oko-mural MSUProjekt je planiran i realiziran u suradnji s umjetnicom Oko, koja je tijekom mjesec dana marljivo radila na oslikavanju murala dužine od oko 90 metara. Zbog pozicije i veličine murala, mogu ga promatrati prolaznici, vozači, korisnici javnog prijevoza… Ovaj će rad afirmirati uličnu umjetnost kao legitiman dio suvremenog umjetničkog stvaralaštva, a ujedno dodatno otvoriti i približiti muzej novoj publici. Od preseljenja u novu zgradu i novo susjedstvo 2009. godine, MSU kontinuirano radi na povezivanju i komuniciranju s novim okruženjem u koje se smjestio. Oslikavanje zapadnog zida platoa Muzeja pridonijet će i uređenju okoliša na tom raskršću te tako stanovnicima Novog Zagreba i prolaznicima možda otvoriti neke nove vidike. I sam naziv murala referira se na moć koju umjetnosti ima u širenju naših vidika: omogućava nam da gledamo i uistinu vidimo, čak i ono što ponekad izbjegavamo vidjeti.

Još od otvorenja MSU potiče interakciju s prolaznicima postavljanjem umjetničkih djela na otvorenom, od kojih su neka postala svojevrsnim simbolom zgrade (npr. ‘Dvostruki tobogan’ Carstena Höllera, ‘Oči pročišćenja’ Mirosława Bałke ili ‘Oblik prostora’ Ivana Kožarića), pa će tako i mural ‘Open My Eyes That I May See’ postati dio zbirke na otvorenom.

Umjetnica Oko izlaže svoje slike, murale i instalacije u brojnim galerijama i muzejima, kao što su Victoria&Albert Museum u Londonu, galerija e-flux u New Yorku, te MSU Zagreb, ali u isto vrijeme ostvaruje projekte i u javnom prostoru. Njezini radovi ugrađeni su u urbanu uličnu kulturu. Više od deset godina tajno je izrađivala instalacije na ulicama koristeći različite tehnike poput linoreza, bakroreza i crteža. Oko također sudjeluje u raznim uličnim i grafiterskim inicijativama. Živi u Londonu i Zagrebu.

M. R. / Foto: Kristijan Smok


OKO i Severina
Lauba: Performans No root, no fruit

Tagged: , , , , , , ,