Okrugli stol: Dva lica hrvatskog igranog filma

Ima li hrvatski film danas dva lica, jedno festivalsko, a drugo u kinima ili je riječ o jedinstvenom identitetu koji se ne može razdvojiti? O tome je, u organizaciji Pulskog filmskog festivala, u zagrebačkom hotelu Dubrovnik održan okrugli stol na temu ‘Dva lica hrvatskog igranog filma’.
Hrvatski film-Okrugli stolSudionici događanja bili su Marijana Bošnjak (Kino mreža), Vinko Brešan (redatelj), Nikica Gilić (HDFK), Ankica Jurić Tilić  (Kinorama), Ivan Maloča (Interfilm), Dalibor Matanić (redatelj), Martina Petrović (MEDIA), Hrvoje Pukšec (Pulski filmski festival), Hrvoje Stipanov (Continental film), Ognjen Sviličić (redatelj), Damir Terešak (Maxima film) i Jasmina Božinovska Živalj (HTV) te moderator rasprave Boško Picula.

Raspravljalo se o prepoznatljivosti, traženosti i uspjesima koje hrvatski film u posljednje vrijeme ostvaruje na međunarodnoj festivalskoj sceni, a s ciljem jačanja interesa domaće kino publike za hrvatski film u kinima, koji još uvijek u zadovoljavajućoj mjeri izostaje. Na okruglom stolu predloženo je sljedeće: pojačati komunikaciju između svih sastavnica hrvatske kinematografije, od njezine proizvodnje do plasmana u kinima i promocije, zatim raditi na sustavnoj edukaciji hrvatske filmske publike, poglavito mladih naraštaja te priskrbiti sustavnu podršku medija u cilju što jače vidljivosti hrvatskog filma među domaćom publikom.

Ovim događanjem Pulski filmski festival gradi tradiciju održavanja tematskih okruglih stolova. ‘Za većinu domaćih filmova Pulski filmski festival je mjesto gdje po prvi puta uspostavljaju odnos s publikom. Tako i ovom inicijativom želimo poticati i jačati dijalog svih nas bitnih čimbenika u ovoj industriji kako bi hrvatskom filmu omogućili što kvalitetnije uvjete stvaranja odnosa s publikom’, izjavila je ravnateljica Pulskog filmskog festivala Gordana Restović.

Za vrijeme održavanja festivala, od 18. do 25. srpnja, planira se održati nekoliko ovakvih tematskih događanja čime će se sigurno nastaviti rasprava i konkretizirati prijedlozi s ovog održanog okruglog stola.

A. S.


Dalibor Matanić, Ankica Jurić Tilić i Tihana Lazović Matanićev Zvizdan nagrađen u Cannesu
Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,