Okusi, boje i mirisi Brodsko-posavske županije (2. dio)

Posebno lijepi vinogradi nalaze se u Brodskom Stupniku, gdje se u hotelu Stupnički dvori preporuča ručak s oznakom standarda ‘Okusi graničarskog Posavlja’.

Na jelovniku su nam se našli: legirana juha od graševine, rezanci s gljivama, pačja prsa na posteljici od celera, medaljoni jelena, piletina na stupnički način te tačkrle s pekmezom od šljiva.

Okusi graničarskog Posavlja: Ručak u Stupničkim dvorima

U vinskom podrumu hotela kušali smo vina Galić, od pjenušaca, preko bijelih, ružičastih do crnih vina, ove poznate kutjevačke vinarije.

Cestom prema istoku, nezaobilazna je lokacija Ranč Ramarin, u općini Garčin, idealan za obiteljski turizam s mnogo mogućnosti za odmor i zabavu. Ranč nudi smještaj u bungalovima, odličnu hranu, mogućnost jahanja te poluslatka i slatka vina Ramarin kasnih berbi (graševina, traminac i crni pinot). Vina se mogu kušati u ukopanom podrumu, ali i iznad njega, pod sjenicom, uz pogled na žitna polja i romantični zalazak sunca.

Ranč Ramarin u Garčinu nudi obilje mogućnosti za odmor i zabavu

Za potpuni hedonistički doživljaj idealno mjesto je salaš Savus u Bukovlju – s restoranom nositeljem nacionalnog standarda ‘Okusi tradicije’ te standarda ‘Okusi graičarskog Posavlja’. Zajamčeno je ugodno druženje uz hranu, vino i tamburicu, a tko poželi može se osvježiti u lijepo uređenom bazenu.

Neizbježni tamburaši uz večeru na salašu Savus u Bukovlju

Ružica Vidaković, direktorica Turističke zajednice Brodsko-posavske županije, ističe da je jedna od prednosti i geografski položaj županije: ‘Posebnost naše Brodsko – posavske županije jest da se cijelom svojom dužinom nalazi na rijeci Savi i proteže auto-cestom A3, na pravcu Zagreb – Lipovac. Sigurna smo i brzo dostupna županija. Županija nam je zelena, ekološki čista, turistički nepotrošena. Tijekom cijele godine nudimo mnoštvo kulturnih, tradicijskih, ali i urbanih manifestacija. Premreženi smo čak s 31 biciklističkom stazom. Neke od njih vode do prirodne atrakcije – 300 godina starog hrasta lužnjaka u rezervatu šumske vegetacije Prašnik.

Nova Gradiška, utemeljena 1748. godine, najmlađi je hrvatski grad

Graničarsko područje utjecalo je na spajanje različitih kultura, a regija Slavonija se upravo u našoj županiji može doživjeti kroz susret svjetova i kultura koji nadilaze vrijeme i ostavljaju trajne vrijednosti. Glavni grad županije Slavonski Brod je poznat po najzaljubljenijem paru u zadnjih 30 godina, poznatim rodama, Malenoj i Klepetanu, priči koja je obišla svijet.

Barokna Nova Gradiška najmlađi je grad u Hrvatskoj, utemeljen 1748. Građena je kao mjesto ravnih, paralelnih ulica koje se sijeku na prostranom četverokutnom trgu, na kojemu se nalazi prekrasna jednobrodna kasno-barokna crkva sv. Terezije s jedinstvenim piramidalnim tornjem izvučenih bridova, zdanje glavne straže s tipičnim krajiškim, ali lijepim arkadama, zgrada muzeja i suda.

Osim pionirskog craft piva, Mario Bošnjak proizvodi Gin i Absinth

Poznata smo eno–gastro destinacija, nudimo vrhunsku tradicijsku kuhinju, a uz vina nudimo i Gin te popularno craft pivo Bošnjak koji po staroj češkoj recepturi proizvodi pionir pivske scene Mario Bošnjak iz okolice Nove Gradiške. U županiji imamo Park prirode Lonjsko polje, privlačan je kanjon Pljuskara sa slapovima i špiljama; nudimo vam šetnicu uz Savu, kupalište na Poloju u Brodu, najljepšoj riječnoj plaži u Europi…

Iš paprikaš i Graševina velikog vinskog entuzijasta Ozrena Kraljića

Ako ste ljubitelj mirnog obiteljskog odmora, volite li tradiciju i autentičnu pobudu, gurman ste i pivoljubac, ljubitelj ste asfalta ili adrenalina, pravo je vrijeme da posjetite Brodsko-posavsku županiju. Dobro nam došli!’

M. T. / Foto: Julio Frangen i FAMA


Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,