Okusi varaždinskoga kraja

Na Varaždinbregu, u restoranu Zlatne gorice, prezentiran je projekt pod nazivom ‘Okusi varaždinskoga kraja’, oko kojeg su se okupili lokalni ugostitelji i turistički djelatnici.
1-Okusi varaždinskoga krajaOvom prigodom dodijeljene su i plakete, a uskoro će na 11 restorana na širem području Varaždinske županije biti postavljene i ploče s natpisom ‘Okusi varaždinskoga kraja’. Svečanom okupljanju nazočili su varaždinski župan Predrag Štromar, njegov zamjenik Alan Košić, Elizabeta Dolenec (direktorica Turističke zajednice Županije) i Jelena Zrinski Berger (pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo).

Župan Štromar je s Draženom Jambriškom, vlasnikom Zlatnih gorica, postavio prvu ploču pred ulazom u restoran. Preostalih 10 restorana na koje će također biti postavljene su: Arabela, Đurina hiža, Garestin, Grešna pilnica, Minerva, Palatin, Verglec te restorani hotela Orion, Trakošćan i Varaždin.

2-Okusi varaždinskoga krajaZa ovu svečanost svi su se potrudili i dali najbolje od sebe, a naš zadatak je bio, u relativno kratkom vremenu, isprobati ponude izabranih restorana za ‘Okuse varaždinskoga kraja’. Bilo je tu jelena, patki, raca, purica, bržolice, smuđa čak i tatarskoga bifteka, štrukla, mlinci, zlevanke, vidovečkog gibanika i cvetlinske gibanice, hajdinske kaše za nadjeve, ali i kolače, varaždinskog zelja, repe, buče, bučinog ulja, kestena, gljiva, šljiva, oraha…

Vjerujte, nisam sigurno nabrojio sve. Sva ova jela pratile su butelje biranoga vina od Stjepana Šafrana, preko muškata iz Grešne pilnice do mješavina bijelog i crnog – domaćina Zlatnih gorica. ‘Okusi varaždinskoga’ kraja imaju za cilj sačuvati i promovirati karakteristična jela ovoga podneblja. Recimo, od hajdine kaše, varaždinskog kiselog zelja, trnovečke makovnjače ili varaždinskih klipića, čije samo ime govori kome pripadaju. Zbog toga će ovih 11, a ubuduće zasigurno i više, restorana morati imati u toku cijele godine u svojim jelovnicima nekoliko odabranih, ‘certificiranih’ jela iz šireg područja Varaždina i cijele županije.3-Okusi varaždinskoga kraja

Nakon što sam kušao otprilike pola ponuđenih jela od spomenutih 11 restorana, mogu zaključiti da se Varaždinci, ali i oni iz Gornjeg Kneginca, Varaždinskih toplica, Trakošćana i drugi, imaju čime ponositi na gastronomskom planu. Turisti će to cijeniti. Treba ih samo znati privući u ovu sjeverozapadnu hrvatsku županiju.

Tekst i foto: Vjekoslav Madunić


Pročitajte još: Vinski vitezovi u Virovitičko-podravskoj županiji

Tagged: , , ,