Olive Classic Festival u tisućljetnim Vrtovima Lunjskih maslina

U atriju zgrade Zagrebačkih solista predstavljen je projekt Olive Classic Festivala klasične glazbe koji će se održati od 11. do 13. kolovoza u tisućljetnim Vrtovima Lunjskih maslina, području od posebnog značaja i ponosa Luna, grada Novalje i otoka Paga.‘Lunjske maslinike i njihovu jedinstvenu ljepotu prepoznali su mnogi, broje oko 35.000 posjetitelja godišnje i za naš otok Pag imaju veliki značaj. Kulturna događanja i koncerti klasične glazbe održani u Lunjskim maslinicima i do sada su bili dobro posjećeni. Olive Classic Festival te suradnja s Draženom Domjanićem i njegovim timom među kojima su mahom mladi, uspješni kreativci i glazbenici, što posebno treba pohvaliti, daju ovim drevnim maslinicima novu priliku i sadržaj namijenjen ljubiteljima vrhunske klasične glazbe. Koliko god je Zrće poznato i predstavlja brend, Lunjski maslinici imaju gotovo istu snagu i privlačnost, naravno na posve drugi, izbalansiran način’, izjavio je gradonačelnik Novalje, Ante Dabo.

Ovaj inovativni projekt klasične glazbe predstavili su umjetnička direktorica festivala Sara Domjanić, istaknuti gitarist Petrit Çeku, voditeljica ureda festivala Laura Pavlin i direktor Međunarodne glazbene akademije u Lihtenštajnu, Dražen Domjanić. Kako ne bi sve ostalo samo na riječima, u atriju su nastupili Sara Domjanić na violini i Petrit Çeku na gitari, a prisutni su mogli uživati i u otočkim delicijama i autohtonom lunjskom doručku uz neizostavno lunjsko maslinovo ulje.

Prema riječima organizatora, jedan od glavnih ciljeva festivala je mladim ljudima pružiti priliku da se uz mentorstvo iskusnih kolega dokažu u njegovoj organizaciji, umjetničkom osmišljavanju i vrhunskoj izvedbi glazbenih djela. Festivalski ured vodi 22-godišnja Laura Pavlin, koja je nakon jednogodišnje prakse na Međunarodnoj akademiji u Kneževini Lihtenštajn diplomirala na Veleučilištu VERN u Zagrebu, a čiji je završni rad sadržavao problematiku obogaćivanja paške kulturne ponude.

Umjetnička direktorica festivala Olive Classic je 20-godišnja violinistica Sara Domjanić, predstavnica Hrvatske na natjecanju European Young Musicians, 2014. godine u Kölnu, koja je do sada nastupala s najvećim svjetskim orkestrima. Na festival je pozvala više renomiranih stranih umjetnika, a od domaćih gitarista Petrita Çekua i čelisticu Marie Spaemann. Ideja je da rezidentni umjetnici sviraju tijekom svih dana trajanja Festivala, u komornom i solističkom smislu, stvarajući zajedništvo i ujedno ga šireći izvan pozornice, na sve posjetitelje.

Dražen Domjanić, Ante Dabo, Sara Domjanić, Petrit Ceku i Laura Pavlin

Sudionici Festivala bit će i Tetiana Lutsyk, ukrajinska violinistica, koja je obrazovanje stekla na Muzičkoj akademiji u Zagrebu; Isidora Timotijević, violinistica koja obrazovanje stječe u Salzburgu; Duo Aliada iz Austrije; Bogdan Laketić na harmonici i Michal Knot na saksofonu.

Svake godine zadnji dan Festivala posvećen je određenom europskom gradu, a ove godine to je Zagreb. Tim su povodom pozvani Zagrebački solisti, a izvodit će djela Piazzolle, Boccherinija, Vivaldija i Sorkočevića. Partner festivala je Međunarodna glazbena akademija iz Kneževine Lihtenštajn koja stipendira mlade glazbenike svijeta, pobjednike nacionalnih i međunarodnih natjecanja. Među stipendistima ove Akademije bio je i Luka Šulić iz 2 Cellos.

U završnoj riječi Dražen Domjanić, idejni začetnik i pokretač festivala, izjavio je kako su ponosni na ovaj projekt i suradnju s Gradom Novaljom, njihovom Turističkom zajednicom i Udrugom lunjski vrtovi maslina. ‘Osim što smo organizatori, mi smo ujedno i sponzori, a kroz ovaj projekt planiramo povezati visoku umjetnost, gastronomiju i turizam te privući značajne sudionike projekta i eminentne mlade glazbenike iz cijelog svijeta, na dobrobit lokalne zajednice i za publiku koja će to znati prepoznati. Već od iduće godine festival će trajati sedam dana’, zaključio je Domjanić.

Opširnije na: www.oliveclassic.eu

D. J. / Foto: Ivan Špehar


Tagged: , , , , , , , , , , , ,