Omladinske radne akcije – dizajn ideologije

Izložba pod nazivom ‘Omladinske radne akcije – dizajn ideologije’ bit će otvorena u srijedu, 29. ožujka (20 sati) u zagrebačkom KIC-u.Povijest omladinskih radnih akcija obično se dijeli u 6 faza: Radne akcije za trajanja Drugog svjetskog rata, velike poslijeratne radne akcije: 1946-1951., lokalne radne akcije: 1952-1957., slijedi period oživljavanja velikih radnih akcija: 1958-1964., zatim se ponovo intenziviraju lokalne radne akcije: 1965-1967. do vremena reafirmacija dobrovoljnog omladinskog rada od 1968. do kraja njihova trajanja.

Izložba i katalog daju uvid u način predstavljanja i promidžbe radnih akcija posredstvom vizualnih medija. Od početne agitacije zasnovane na tiskanim i šapirografiranim materijalima, dugovječnost radnih akcija rezultirala je bogatom i šarolikom produkcijom oblikovanja grafičkih mapa, plakata, letaka, brigadnih novina, razglednica, knjižica, iskaznica, priznanja, diploma, prigodnih poštanskih maraka, stručnih publikacija… Za omladinske radne akcije skladana su djela ozbiljne i popularne glazbe, dizajnirane omotnice singl i LP izdanja. Snimani su filmovi: edukacijski, dokumentarni, igrani za koje su oblikovani plakati. Za akcije koje su trajale više godina zaredom gradila su se i opremala cijela naselja, proizvodila se odjeća i obuća. Osim grafičkih dizajnera i likovni umjetnici bili su angažirani i stvarali su na terenu – u brigadama. Brojni umjetnici i dizajneri su stvarali, tiskare i tvornice proizvodile.

Na izložbi će biti prikazan izbor materijala posuđen od 30-ak institucija i privatnih kolekcionara: plakati, knjige, novine, monografska izdanja, fotografije, grafičke mape, odjeća, značke i medalje, iskaznice, mape vizualnih identiteta.

Bit će izloženi radovi brojnih autora: od grafičkih rješenja Marijana Detonija, Zvonimira Agbabe, Ivana Picelja, Mladena Galića, Branka Gavrića, Likovnog studija, preko fotografija Milana Pavića i Borisa Cvjetanovića do djela Pive Karamatijevića i Franje Mraza.

Riječima Bojana Krištofića, jednog od autora tekstova kataloga izložbe: ‘Dizajn za omladinske radne akcije osvježava proučavanje jugoslavenskog društvenog polja jer danas djeluje naivno, zaigrano i oslobađajuće na način drugačijibod hipijevske i punkerske pobune omladinskih listova ili neoavangardne zafrkancije pripadnika Nove umjetničke prakse (koji su se istodobno bavili dizajnom)… U tom kontekstu, dizajn za omladinske radne akcije volim promatrati kao dizajnerski pandan domaćoj naivnoj umjetnosti – iznimno potentni simboli s vremenom su prerasli u kičaste prikaze svakodnevice, doduše ne ruralne nego rubno urbane, k tome premazani patinom odrastanja u davno prošlim vremenima kad je bilo moguće dičiti se Radom Končarom na prednjoj strani majice, a Che Guevarom na stražnjoj, a pritom ne sablazniti ni roditelje ni profesore, a kamoli lokalnog popa. Međutim, kao i u slučaju proturječne hrvatske naive, ispod površnih slojeva mitologije i podsmješljive nesposobnosti propagande da nadiđe samu sebe, kriju se ozbiljne, pa makar i slučajne opservacije socijalne zbilje, dok je krajnji cilj dizajna za omladinske radne akcije u osnovi bio itekako plemenit – ujediniti mlade oko radnih zadataka od kojih će imati korist cijela zajednica te im omogućiti da se poistovjete jedni s drugima u procesu rada koji nije smio biti otuđen. Riječ je o porukama kojih se dan-danas ne bi bilo zgorega prisjetiti.’

Autori koncepcije, postava i kataloga izložbe su Sanja Bachrach Krištofić i Mario Krištofić, koji su i autori tekstova, na kojima su radili još Andreja Der Hazarijan Vukić, Bojan Krištofić i Reana Senjković. Suradnica u produkciji je Petra Husain.

Izložbu organizira Kultura umjetnosti iz Zagreba koja je do sada ostvarila projekte: ‘Boro Kovačević – umjetnost makete’, ‘Spasi znak’ i ‘Jugoton – istočno od raja, 1947.-1991’.

U popratnom programu na nekadašnji Dan omladinskih radnih akcija, 1. travnja u 19 sati u kino dvorani KIC-a, prikazat će se igrani film ‘S.P.U.K.’ (1983.), redatelja Milivoja Puhlovskog i ‘Omladinske radne akcije’ (1977.), dokumentarac Ljiljane Jojić.

KIC

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,