Opera Tosca u HNK-u

U petak, 7. ožujka u 19.30 sati Opera HNK u Zagrebu premijerno će izvesti operu ‘Tosca’ Giacoma Puccinija.Tosca-Gabriela Georgieva i Zurab ZurabishviliDirigent je Srboljub Dinić, redatelj Lorenzo Mariani, scenograf Maurizio Balò, kostimografkinja Silvia Aymonino, a oblikovatelj svjetla Deni Šesnić. Na premijeri nastupaju: Gabriela Georgieva (Floria Tosca), Zurab Zurabishvili (Mario Cavaradossi), Luciano Batinić (Barun Scarpia), Siniša Štork (Cesare Angelotti), Ozren Bilušić (Crkvenjak), Marko Cvetko (Spoletta)… Isti će pjevači nastupiti i na izvedbi u ponedjeljak, 10. ožujka u 19.30 sati.

Strastvena, ljubomorna i impulzivna diva; romantičan, slobodoljubiv i zaljubljen slikar te vlastohlepan i beskrupulozan šef policije, tri su lica upletena u melodramu pisanu za slavnu Sarah Bernhardt, što je Pucciniju poslužila kao predložak za jednu od najpoznatijih i najspektakularnijih opera. U mitskom ali i stvarnom Rimu, između sjena crkve Sant’Andrea della Valle i terase Anđeoske tvrđave sudaraju se strasti, erotika se isprepliće sa sakralnošću, ljubav s posesivnošću, a kazalište sa životom. Ništa nije kako se čini – porazi su pobjede, a lažna smaknuća su stvarna. Tosca je monumentalna, sjajno orkestrirana veristička opera s omiljenim i nezaboravnim melodijama te besprijekornim protokom glazbene drame.

U podjeli uloga su Gabriela Georgieva, Kristina Kolar (Floria Tosca), Domagoj Dorotić, Stjepan Franetović, Zurab Zurabishvili (Mario Cavaradossi), Luciano Batinić, Davor Radić, Giorgio Surian (Barun Scarpia), Antonio Brajković, Robert Palić, Siniša Štork (Cesare Angelotti), Ozren Bilušić, Željko Grofelnik, Alen Ruško (Crkvenjak), Marko Cvetko, Damir Klačar (Spoletta), Antonio Brajković, Robert Palić (Sciaronne)…

HNK

Tagged: , , , , , , , , , , , ,