Osmi povjerenik u Gavelli

Osmi povjerenik

Nakon kraćeg ‘zimskog sna’, probudit će se i zagrebačko kazalište Gavella, gdje će 9. i 10. siječnja na pozornici ponovno zaigrati ‘Osmi povjerenik’ Renata Baretića u režiji Saše Anočića.

Predstava po romanu našeg proslavljenog pisca novost je na repertoaru malog kazališta u Frankopanskoj. Premijerno je postavljena početkom studenog i do kraka godine uspješno izvedena nekoliko puta. Ako ne stignete ovih dana, možete je pogledati i 27. siječnja, a pročitajte zašto:

Na Trečić, najudaljeniji naseljeni hrvatski otok, dolazi po kazni Vladin osmi po redu povjerenik, Siniša Mesnjak. Njegov zadatak je organizirati izbore i legalnu lokalnu vlast. Mladom političaru stvar se čini više nego jednostavna, ali Trečić je sve drugo od običnog jadranskog otoka…’

Na ovakvom zapletu počiva jedan od najnagrađivanijih romana u suvremenoj hrvatskoj književnosti, ‘Osmi povjerenik’ Renata Baretića. Nagrade Vladimir Nazor, Ivan Goran Kovačić, August Šenoa i Ksaver Šandor Gjalski redom su tako dodijeljene djelu opisanom kao ‘sjevernjački urnebesno tužna i južnjački beznadno smiješna autobiografska proza’.

Živopisan Baretićev svijet, utopistički i neposlušan, svijet koji ne želi da se njime vlada, na sceni teatra u Frankopanskoj pozvan je iznova stvoriti Saša Anočić, redatelj hit-naslova poput ‘Kauboja’, ‘Smisla života gospodina Lojtrice’, ‘O medvjedima i ljudima’… Ovaj projekt ‘klasičniji’ je od navedenih utoliko što počiva na već ispisanom tekstu, u dramatizaciji Dore Delbianco i redatelja, no istodobno pruža i dovoljno autorske slobode te mogućnosti za eksperiment – a Baretićev je predložak silno zaigran i neobuzdan – i ‘stvaranje ni iz čega’, koje bi teatru kakav Anočić želi graditi bilo posve pogrešno oduzeti. Priča je ovo ‘o svijetu oko nas, o tome što se događa kada premijer ne odgovara na seljulafaun (hrv. mobitel), čemu u ovoj zemlji služe zakoni, što radi obavještajno podzemlje…’

Redatelj i koreograf: Saša Anočić, autori dramatizacije: Dora Delbianco i Saša Anočić, scenograf: Miljenko Sekulić, kostimografkinja: Danica Dedijer, autor glazbe: Matija Antolić.

Igraju: Janko Rakoš, Enes Vejzović, Ranko Zidarić, Hrvoje Klobučar, Barbara Nola, Sven Medvešek, Antonija Stanišić Šperanda, Ivana Roščić, Sven Šestak, Slavica Knežević, Đorđe Kukuljica, Filip Šovagović, Biserka Ipša, Matija Antolić/Igor Baksa, Iva Zelenko/Tomislav Balala.

Gavella

Tagged: , , , , , , , , , , ,