Othello u Gavelli

Ljubomora, mržnja, zavist i strast u zagrebačkom kazalištu Gavella. Premijerna izvedba Shakespeareova ‘Othella’ u režiji Franke Perković je 10. travnja.
OthelloI nakon više od 400 godina ova priča još uvijek traži nove, suvremene odgovore na pitanja koja postavlja. Gdje završava ljubav, a počinje mržnja, i što uopće znači ‘voljeti’?; Što smo sve spremni učiniti, kad su nam povrijeđeni ponos i taština?; Koliko je duboka tama koja čuči u nama?…

U zapletu što ga poznajemo preko književnosti i kazališta, filma i televizije, opere i baleta, slikarstva i stripa, general venecijanske vojske, tamnoputi Othello, dopušta da mu brak i život budu uništeni od podređenog Jaga, demonskog ‘lutkara’ koji se zastrašujućom nemilosrdnošću poigrava s ljudima, čije slabosti pretvara u moćno oružje… Jago pritom u svoju mrežu ne uvlači samo likove ove vječne Shakespeareove drame, nego i publiku, prijeteći najavljujući ono što se sprema: ‘Iz pakla noći taj nakazan porod na svjetlo će doći.’ U novom prijevodu Andyja Jelčića, pod redateljskim vodstvom Franke Perković i izvedbi ansambla kazališta ‘Gavella’, snažan emotivni naboj ‘Othella’ nakon dugo vremena stiže na zagrebačke pozornice.

U predstavi igraju: Franjo Dijak (kao Othello), Živko Anočić, Duško Valentić, Dražen Kühn, Ivan Grčić, Sven Medvešek, Amar Bukvić, Enes Vejzović, Siniša Ružić, Irena Tereza Prpić, Tihana Lazović i Ivana Bolanča.

K. G.

Tagged: , , , , , , , ,