Otok ljubavi Jasmile Žbanić

Ovih se dana slavna bh. redateljica Jasmila Žbanić ‘proslavila’ izjavom ‘Marš kući!’, kojom je počastila hrvatskog premijera Zorana Milanovića, zbog njegova posjeta Mostaru nakon uličnih nemira. Na to joj je Milanović uzvratio u intervjuu Romanu Bolkoviću na zagrebačkoj TV Jabuka, rekavši da je ona u Hrvatskoj dobila 3 milijuna kuna za film koji će vidjeti stotinu ljudi i poželio joj – dobrodošlicu!

Jasmila ŽbanićJavnost se do sada nije toliko zanimala za taj film, pa evo o čemu je riječ, prema izvorima sufinancijera Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC).

Film ‘Otok ljubavi’, sarajevske redateljice Jasmile Žbanić, snimljen je u međunarodnoj produkciji u kojoj je sudjelovala i Hrvatska. Očekivani završetak filma bio je listopad 2013. godine. Trenutačno je u postprodukciji.

Prva klapa ove komedije pala je u svibnju prošle godine u Poreču, a sniman je do sredine srpnja na nekoliko lokacija u Hrvatskoj – na otoku Sv. Nikola u Poreču, u Motovunu i u Oprtlju

‘Otok ljubavi’ nastaje kroz Produkciju Živa iz Hrvatske, Komplizen Film iz Njemačke, Okofilm iz Švicarske i Deblokadu iz Bosne i Hercegovine, a podržan je od strane HAVC-a i državnih fondova Švicarske i Njemačke, kao i od strane fonda Eurimages i Programa MEDIA.

Jasmila Žbanić - Otok ljubaviGlavne uloge u filmu tumače Ariane Labed (na slici), francuska glumica i dobitnica nagrade za najbolju glumicu na filmskom festivalu u Veneciji 2010. godine, Ada Condeescu, rumunjska glumica, sudionica European Film Promotion te Shooting Star programa u 2013. godini te bosanskohercegovački glumac Ermin Bravo (na slici). Osim njih, u filmu značajne uloge tumače Franco Nero, Leon Lučev, Nina Violić, Jelena Lopatić, Branka Petrić Fehmiu, Lee Delong, lokalni glumci iz Istre, kao i stanovnici Poreča, Pule, Rijeke i Buja

U ovoj komediji Dalila (33), njezin muž Grebo (35) i kći Sanja (7) provode praznike u hotelskom naselju na hrvatskoj obali. Izloženost moru, suncu i hotelskim aktivnostima potiču Grebu i Dalilu na sve veću uzajamnu žudnju koju je teško kontrolirati. Sanja, koja se nada da će na ovim praznicima naučiti plivati u dubokoj vodi, saznaje šokantne činjenice u životu od Lucije (11), kćeri hotelske sobarice. Sanja je opčinjena u Florom (33), Engleskinjom koja radi u hotelu. Florinom nećaku Adamu (6) sviđaju se Sonjine škripave natikače i ozbiljno se u nju zaljubljuje. Kada Grebo i Dalila po prvi puta vide Floru Sanjinim očima, shvaćaju njezinu opčinjenost. Međutim, Florina ljepota u njima pobudi neobične osjećaje, što komplicira njihov desetogodišnji brak na neobičan način i otkriva im nove mogućnosti u životu. Praznici ubrzo kreću nekontroliranim putem…

Scenarij s redateljicom filma Jasmilom Žbanić supotpisuje proslavljeni bosanskohercegovački pisac s američkom adresom Aleksandar Hemon, a producenti su njezin suprug Damir Ibrahimović i Leon Lučev.

M. T. / HAVC


Pročitajte još: Spaljena povijest: Jasmila Žbanić i Arhiv BiH


 

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , ,