Otpor diktaturi: Nestabilni bjeloruski elementi

U srijedu, 25. studenoga (19 sati) u zagrebačkom Dokukinu KIC održat će se ‘Politički teatar’, razgovor i rasprava nakon projekcije filma redateljice Madeleine Sackler ‘U glavnim ulogama: Nestabilni bjeloruski elementi.’ Gostovat će kazališni redatelj Oliver Frljić; redatelj i dramaturg Mario Kovač te srpski performer Miroslav Nune Popović. Ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

To je partnerski projekt Balkan Documentary Distribution Networka (BDDN-a), pokrenut s namjerom povezivanja i razmjene programa između partnera projekta i publike na regionalnoj razini kroz društveno-angažirane i kreativne dokumentarne filmove.

Radnja filma počinje 2010. godine kad je KGB vršio opresiju nad disidentima, 16 godina nakon što je predsjednik Bjelorusije, Aleksandar Lukašenko, preuzeo vlast tijekom raspada SSSR-a. Dok se približavaju novi predsjednički izbori sumnjive regularnosti, KGB se okomio na osnivače Slobodnog kazališta, Nikolaja Kalezina, Nataliju Kaliadu i Vladimira Ščerbanja, koji su, zajedno sa svojim kolegama, razapeti između borbe za svoju umjetnost i borbe za vlastitu sigurnost i sigurnost svojih obitelji.

Film se sastoji od prokrijumčarenih snimki i necenzuriranih intervjua te publici pruža pogled izbliza na pokret otpora, koji se istodobno razvija na pozornici i na ulicama. Dok se članovi Slobodnog kazališta suočavaju s izborom između represije kod kuće ili egzila u SAD-u i Velikoj Britaniji, film sugerira uvjerenje da moć umjetnosti i nade doista može promijeniti svijet.

‘Nestabilni bjeloruski elementi’ ujedinili su žiri u izboru najboljeg filma na One World Brussels festivalu te publiku na Biografilm festivalu na kojem je nagrađen s još dvije nagrade – Life Tales Award te Guerilla Staff Award. Na festivalu Planete + Doc film Festivalu u Varšavi, nagrađen je Amnesty International Award nagradom.

Bjelorusko Slobodno kazalište osnovano je i djeluje od 2010. godine, od svojih samih početaka u undergroundu i ilegali gradi publiku te stvara jedinstveno kazalište zbog svoga inovativnog pristupa gorućim društvenim i političkim izazovima. Sve svoje performanse i predstave izvode stalni članovi, a reprodukcija je nemoguća jer srž njihova rada nastaje iz njihovih osobnih iskustava i istraživanja. Slobodno kazalište nastupilo je u četrdesetak zemalja diljem svijeta, a trenutačno djeluje u SAD-u, Velikoj Britaniji i Bjelorusiji.

Projekcija filma održat će se u 17.30 sati, a cijena ulaznice iznosi 22 kune. Ulaznice se mogu se kupiti na blagajni Dokukina KIC, pola sata prije projekcije te rezervirati na: www.dokukino.net.

D. K.

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,