Otvoreno 55. Goranovo proljeće

U prepunoj polukružnoj dvorani teatra &TD u Studentskom centru u Zagrebu otvoreno je 55. Goranovo proljeće. Ova najstarija domaća pjesnička manifestacija otvorena je pjesmom Ivana Gorana Kovačića iz zbirke Lirika (1932.), a u ime Odbora program su predstavili Ana Brnardić Oproiu i Goran Čolakhodžić.Na otvorenju su nastupili svi pjesnici i pjesnikinje koji će iduća tri dana u Rijeci, Pazinu i Zagrebu čitati svoje pjesme – 18 domaćih i 17 stranih autora i autorica, dobitnika i dobitnica mnogih značajnih svjetskih, europskih i domaćih književnih nagrada. Pjesnici su čitali na jezicima na kojima pišu uz glazbenu pratnju Sare Renar, dok je publika hrvatske prijevode pjesama mogla čitati na platnu.

Program se nastavlja u Lukovdolu gdje se 21. ožujka, na prvi dan proljeća, svjetski dan poezije i rođendan Ivana Gorana Kovačića u 12 sati dodjeljuju pjesničke nagrade. Ovogodišnji Goranov vijenac pripao je Tonku Maroeviću, a Goran za mlade pjesnike Mariji Dejanović. Nakon svečanosti u Lukovdolu pjesnička karavana putuje u Rijeku, gdje se od 20 sati u klubu Palach nastavlja pjesnička čitanja.

U četvrtak, 22. ožujka u 12 sati u Book caffeu Dnevni boravak u Rijeci predstavit će se pjesnici europske pjesničke platforme Versopolis, nakon čega autori nastupaju u pazinskom Kaštelu. Program 55. Goranovog proljeća završava povratkom u Zagreb i zatvaranjem ovog međunarodnog festivala u petak, 23. ožujka u 20 sati u Jazz & Cabaret klubu Kontesa.

G. P.


Tagged: , , , , , , , , ,