Pacijent doktora Freuda u Beču

Pacijent doktora FreudaPredstava Mire Gavrana “Pacijent doktora Freuda” u izvedbi Teatra Gavran gostuje danas (petak, 22. studenoga u 19.30 sati) u Beču u Svečanoj sali, Langenfeldgasse 13 – 15, 1120 Wien

Ipak sutra, 23. studenoga (subota), predstavu će ponovno moći vidjeti i zagrebačka publika u maloj dvorani Lisinski u 20 sati.

‘Pacijent doktora Freuda’ je svojevrsna groteska koja tematizira susret Adolfa Hitlera i njegove zaručnice Christine sa slavnim psihoanalitičarom Sigmundom Freudom. Mladi Adolf uspije nagovoriti svoju djevojku da zatraže od psihijatra stručnu pomoć kako bi im pomogao razrješiti probleme u seksualnoj komunikaciji.
Tridesetogodišnji Hitler, na Freudovu kauču, razotkrit će ponore svoje psihe i frustracija, koje će ga dvadesetak godina potom usmjeriti prema najvećem ratu u povijesti. Sva tri karaktera uvjerljivo su oslikana, što glumcima pruža velike interpretativne mogućnosti. Mladi talentirani glumci s puno energije i humora poigravaju se temom seksualnosti dovodeći u pitanje stereotipe koji se vezuju uz glasovita povijesna lica.

Tekst: Miro Gavran, režija: Robert Raponja, glume: Peđa Gvozdić, Jakov Gavran, Ana-Marija Percaić, Katarina Baban, scenografija i kostimografija: Jasmina Pacek, izbor glazbe: Peđa Gvozdić, oblikovatelji svjetla: Mario Vnučec i Robert Pavlić, šminka: Ružica Miler i Zdenka Mihelj

I. R.

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,