PagArtFestival klasične glazbe

U Pagu će se od 1. do 14. kolovoza održati PagArtFestival, kojeg je još 1999. godine pokrenuo naš svjetski znani pijanist Lovro Pogorelić.
PagArt FestivalMeđu ostalim, nastupit će trio Elogio, čiji je osnivač vrhinski kosovsko-hrvatski gitarist Petrit Çeku. Studirao je kod Darka Petrinjaka, utemeljitelja zagrebačke gitarističke škole poznate širom svijeta i konstantno daje nove blistave rezultate. U Pagu će se predstaviti i mladi gitarist Antun Iveković, koji već osvaja domaća i strana natjecanja.

Denis Šapovalov pobjednik je čuvenog natjecanja ‘Čajkovski’ 1998. i bio je jedan od najbližih suradnika legendarnog violončelista Mstislava Rostropoviča. Prvi je klasični glazbenik koji je održao koncert na Sjevernompolu i prvi put će nastupiti u Hrvatskoj. Na svom otoku gostovat će Igor Paro, prvi hrvatski lutnjist s diplomom Schole Cantorum Basiliensis.

Organizator svakog ljeta nastoji dovesti i neki komorni sastav, pa je pozvan Papandopulo kvartet saksofona, sjajan hrvatski ansambl sa svjetskom karijerom. Unatoč skromnom budžetu, na otok Pag dolazi i jedan prekooceanski gost, pijanist Alexander Tutunov, američki državljanin bjeloruskog porijekla.

Zanimljivo je kako se bez plana dodiruju neki momenti programa izvođača – Igor Paro i Nela Šarić izvode djela renesansnih i ranobaroknih majstora koje su nazvali po jednom naslovu – ‘Image of Melancholly’, a Papandopulo kvartet također ima na programu skladbu ‘Melankolija’ hrvatske skladateljice Margarete Ferek Petrić. Denis Šapovalov će izvesti planetarno popularnu ‘Vokalizu’ Rahmanjinova, koja je doživjela nebrojene obrade, a i Petrit Çeku je upravo za ovo ljeto priredio obradu iste ‘Vokalize’ za gitarski trio. I u ovom djelu osjeća se prizvuk melankolije, kao i u ‘Nocturnu’ Glinke, ‘Romanci’ Čajkovskog i ‘Oproštaju’ Romea i Julije Sergeja Prokofjeva koje će izvesti Alexander Tutunov, te u čarobnom tremolu Barriosove skladbe ‘Milost za ljubav Božju’ u izvedbi Antuna Ivekovića.

N. P.


Lovro Pogorelić
Lovro Pogorelić na hrvatskoj turneji

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,