Para-atletičari iz Samobora pobjeđuju i invaliditet

Mladim ljudima danas malo toga preostaje za svrsishodno provođenje slobodnoga vremena s vršnjacima, a da to bude i dobro i zdravo za njihov psihocijalni razvoj. A kad su u pitanju mladi s invaliditetom, situacija postaje još znatno teža.

Prije desetak godina je Svjetska zdravstvena organizacija procijenila da oko 15 posto ljudi živi s nekom vrstom invaliditeta. Za njih je sport najčešće uveden kao rehabilitacija i tu priča prestaje. No, višestruko je dokazano da upravo sport poboljšava kvalitetu života osoba s invaliditetom.

Paraatletski klub Samobor čini sve što može da mladima s invaliditetom omogući bavljenje sportom i bolje uključivanje u svakodnevni život. Zahvaljujući nedavno dobivenoj financijskoj podršci Europske unije i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, samoborski klub će povećati broj mladih para sportaša, uključiti volontere, ali i podići svijest cjelokupne javnosti o teškoćama, s kojima se nose ti članovi društva.

‘U našem rječniku ne postoje riječi „ne mogu“ jer je naš moto „možeš, ako misliš da možeš“. Zato me, kao majku, silno veseli pratiti napretke u razvoju moga sina, ali i ostale djece, s kojima rade naši vrijedni magistri kineziologije i treneri Tina Šimek i Matej Tandarić, naš suradnik Ivan Brkljačić, a u njihovom svakodnevnom napretku puno je pomogao i dugogodišnji voditelj sportskih aktivnosti Blaž Janković. Oni treniraju našu djecu, vraćaju im vjeru u život i grade s njima stav da mogu sve što zamisle’, ističe Gordana Kosmat, predsjednica Paraatletskog kluba Samobor.

T.Š. / Foto: promo


Svjetski dan Brailleova pisma

 

 

 

Tagged: , , , , , , ,