Paris, Texas otvara online program kina Tuškanac

Zagrebačko kino Tuškanac u petak, 17. travnja (20 sati) online prikazuje remek-djelo ‘Paris, Texas’ (1984.), legendarni film ceste njemačkog redatelja Wima Wendersa nagrađen Zlatnom palmom u Cannesu.Film krase izvrsne glumačke izvedbe Harryja Deana Stantona i Nastassje Kinski, kao i kultni soundtrack Rya Coodera. Bit će raspoloživ putem linka i promo koda na web stranici kina te dostupan za besplatno gledanje 24 sata.

Kino Tuškanac je ovim programom prvo kino u Hrvatskoj koje je priredilo retrospektivu u online okruženju. Naime, posrijedi je premijerna i iscrpna online retrospektiva Wima Wendersa, u sklopu koje će svaki drugi dan tijekom idućih mjesec dana na web stranici kina Tuškanac u 20 sati biti postavljen link na novi redateljev film, koji će uz naknadu od $2,99 (okvirne protuvrijednosti 20 kuna) po filmu biti dostupan za gledanje 24 sata.

Riječ je tek o testnoj, probnoj fazi usluge, stoga za sada, kao i drugi kolege kinoprikazivači, kino za podršku koristi platformu Vimeo. Svi filmovi imaju hrvatske podnaslove, a svaki film online retrospektive bit će najavljen na društvenim mrežama i web stranici kina. Detaljne informacije o programu te upute o korištenju Vimeo servisa, kartičnom plaćanju, preuzimanju besplatnog promo koda i drugo dostupne su na web stranici kina Tuškanac.

Tuškanac je jedino je kino u Hrvatskoj specijalizirano za prikazivanje isključivo kinotečnih sadržaja iz povijesti svjetske filmske baštine i suvremenog nerepertoarnog filma, koji ne nalazi distributera na domaćem tržištu, kao i hrvatskog baštinskog filma. Profilirano je kao matična ustanova u širenju i razvijanju filmske kulture te jedno od nezaobilaznih filmofilskih okupljališta i kulturnih središta grada.

Također, kino Tuškanac specifično je i svojom prikazivačkom politikom, jer za razliku od većine drugih kinoprikazivača – čiji se redovni repertoar uglavnom temelji na višestrukom prikazivanju (bilo komercijalnih, bilo nezavisnih) filmova koji su u domaćoj distribuciji i za koje se ne plaćaju prava – kino Tuškanac za svaki film samostalno osigurava prikazivačka prava, prevodi filmove, izrađuje podnaslove i dobavlja kopije, te stoga svaki film prikazuje svega jednom.

Slijedom toga, kino Tuškanac – kao dio Hrvatskog filmskog saveza koji predano radi na promociji filmske umjetnosti – svakog tjedna zagrebačkoj publici donosi nov kinotečni program. Međutim, unatoč brojnim organizacijskim i financijskim izazovima s kojima se zbog svoje specifičnosti susreću, odlučili su u razdoblju izolacije ponuditi filmofilski online sadržaj, ujedno i prvu hrvatsku online retrospektivu realiziranu od strane jednog kina.

K. T.


Tagged: , , , , , , , , ,