Park znanosti u Rijeci

U riječkom Parku Mlaka postavljeni su eksponati nastali pod edukativno-zabavnim kišobranom projekta Park znanosti.park-znanosti-glazbena-ogradaRiječ je o autorskom projektu koji je zamišljen s ciljem da se javne površine oplemene interaktivnim znanstvenim i edukativnim sadržajem namijenjenim svim dobnim skupinama, a prvenstveno najmlađima.

Sadržaj Parka znanosti čine eksponati, od kojih svaki pokazuje i dokazuje zanimljive pojave iz područja fizike, astronomije, geografije i psihologije.

Kako odsvirati ‘Odu radosti’ u hodu Je li moguće razgovarati šaptom na udaljenosti od 30 metara?

park-znanosti-zvucna-zrcalaOdgovore na ova pitanja pronaći će i svi budući posjetitelji Parka Mlaka, jednog od najstarijih i najljepših parkova u Rijeci, gdje su se smjestila dva zanimljiva interaktivna eksponata – Glazbena ograda i Zvučna zrcala.

Koncept i struktura Glazbene ograde pruža korisnicima doživljaj sviranja određene melodije. Lupkanjem melodijskih cijevi uzduž ovog eksponata posjetitelj će u hodu odsvirati melodiju Ludwiga van Beethovena, himnu Europe, poznatu kao ‘Oda radosti’, dok Zvučna zrcala predstavljaju fizikalni fenomen, a sam eksponat pruža atraktivan i iznenađujući efekt jer šaptom izrečene riječi u žarištu jednog Zvučnog zrcala čuju se u drugom, udaljenom 30 metara’, pojašnjava autor i voditelj projekta Luka Veverec.

Uz eksponate postavljeni su i prateći info-stupovi s opisom eksponata kao i uputama za korištenje.

Ivanka Bičak

Tagged: , , , , , , , , ,