Pašman: Ljepote koje vas očekuju

Ljubitelji otočkih destinacija u Hrvatskoj imaju priliku birati među više od 1200 opcija, a jedna od onih koje svakako vrijedi posjetiti jest Pašman. Evo koje vas sve ljepote tamo očekuju.U zadarskom arhipelagu smjestio se Pašman – pravi dragulj hrvatske obale čija površina iznosi 64 km². Sa susjednim otokom Ugljanom povezan je mostom, a od kopna je odvojen Pašmanskim kanalom čije se more može pohvaliti titulom najčišćeg na Jadranu zahvaljujući morskoj struji koja svakih šest sati mijenja
smjer. Posjetitelje najviše privlače brojne prekrasne plaže koje nikog ne ostavljaju ravnodušnim, no tu je i nekoliko drugih lokacija koje vrijedi obići.

Plaža Barotul u istoimenom mjestu sa susjednom plažom u Mrljanima tvori dugačku šetnicu koja je idealno mjesto da malo protegnete noge. Sama plaža ima pješčani i šljunčani dio te je opremljena svlačionicama i tuševima, ali i odbojkaškim igralištem. Osim obilja prostora za sunčanje, ima i dio gdje se možete zakloniti od vrućine u prirodnom hladu.Kad vam dosadi izležavanje na plaži, razbijte dosadu rekreacijom i zaputite se na Veliki Bokolj, najviši vrh Pašmana. Svojom se visinom od 274 metra uzdiže nad otokom, a sam je vrh označen vidikovcem do kojeg vodi niz kamenih stepenica. Odatle možete uživati u pogledu koji puca u svim smjerovima. Ne dajte se preplašiti – uspon je lagan, stoga nema izlika.

Bila bi prava šteta boraviti na Pašmanu i ne iskoristiti priliku za posjet Galešnjaku kojem su nadjenuti nadimci ‘Otok zaljubljenih’ i ‘Otok ljubavi’. Ovaj nenastanjeni otočić u obliku srca nalazi se u Pašmanskom kanalu, a na njegovim ćete šljunčanim plažama moći uživati u spokojnom ambijentu i miru.Kao najveće mjesto na Pašmanu, Ždrelac svakako morate uvrstiti u svoj plan puta. Upravo se ovdje nalazi most koji otok povezuje s Ugljanom, a samo vam mjesto nudi izbor od četiri prekrasne plaže gdje možete uživati u suncu i moru. Ipak, ne dajte da vam se posjet svede samo na izležavanje. Usput razgledajte i staru jezgru Ždrelca čija kamena gradnja svjedoči o minulim vremenima. U raznoraznim restoranima i drugim ugostiteljskim objektima možete se počastiti biranim delicijama koje će zadovoljiti i najveće gurmane.

U mjestu Kraj nalazi se Franjevački samostan sv. Duje čiji početci sežu u 1390. godinu, a njegov je izvorni gotički stil kasnije dopunjen renesansnim elementima. Tu je i još stariji benediktinski samostan sv. Kuzme i Damjana na brdu Ćokovac kod Tkona, ali i mnoštvo starih, ali šarmantnih crkvica raštrkanih diljem otoka.

Još jedna plaža na ovoj listi, no ova je primjerenija za one koji traže malo mira. Smještena u Ždrelcu, plaža Soline nalazi se u prirodnoj uvali te je savršena za one koji preziru napučene plaže gdje ljudi stoje ‘ručnik do ručnika’. Ponesite dobru knjigu, opustite se i uživajte u sunčanju bez vreve i gužve.

Ljubitelji biciklizma mogu birati između dviju otočkih staza. Staza 7 koja prolazi sredinom otoka kao da je stvorena za one koji vole izazove i mogu se pohvaliti sportskim duhom. Ako se odlučite za nju, imat ćete priliku razgledati brojne vidikovce i nauživati se dojmljivih pogleda. Druga je opcija značajno lakša i namijenjena rekreativcima. Staza 8 prolazi kraj obale te pruža priliku da izbliza razgledate otočka naselja.

Osim plaža, uvala i mjesta za rekreaciju, nezaobilazno je mjesto na Pašmanu svakako OPG Matulić čiji su proizvodi poznati diljem Lijepe naše, ali i izvan granica. Bez ručno rađene kozmetike i začina vrhunske kvalitete više se nitko ne vraća s otoka, a nasmijana lica Ane i Krste Matulića pozivaju vas da se vratite po još. U njihovom ćete asortimanu proizvoda pronaći razne kreme, serume, šampone, sapune, pilinge i balzame – za čiju je ručnu izradu s puno ljubavi zaslužna Ana. Krstu ćete, s druge strane, pronaći u kuhinji kako brižno osmišljava nove delikatese koji će obogatiti sva vaša jela – od predjela do deserata. Jedno je sigurno – Pašman 2 je nezaobilazna adresa prilikom svakog posjeta ovom predivnom otoku. Proizvodi se mogu, osim u njihovoj trgovini na Pašmanu, nabaviti i preko web shopa, u dućanima Kantarion i Blush (kozmetički proizvodi) i u trgovinama Gligora (začini).

P. R. / Foto: Filip Brala, TZO Pašman i OPG Matulić


Tagged: , , , , , , , , , ,