Petak na ZFF-u uz Tajnu starog tavana

Petak na ZFF-u uz premijeru restauriranog filma ‘Tajna starog tavana’, Farhadijev uradak ‘Prošlost’ te argentinski film ‘Njemački doktor’!ZFF-Tajna starog tavanaU petak točno u podne u kinu Europa ne propustite premijeru restauriranog domaćeg SF filma Vladimira Tadeja – ‘Tajna starog tavana’ s hrvatskim zvijezdama Mariom Mirkovićem, Špirom Guberinom, Borisom Dvornikom i Reneom Bitorajcem. Film je i u večernjem programu Zagrebačkog plesnog centra u 18 sati.

U popodnevnom programu u kinu Europa nastavlja se s reprizama europskih uspješnica Uberta Pasolinija ‘Miran život’ i grčke obiteljske drame ‘Miss Violence’ redatelja Alexandrosa Avranasa. U 19.30 sati bit će predstavljen nagrađivani kratki film Assafa Machnesa ‘Auschwitz u mislima’, a zatim premijerno film ‘Salvo’ u režiji Fabija Grassadonije i Antonija Piazze koji je osvojio glavnu nagradu na canneskom Tjednu kritike. Spomenuti autorski tim pridružiti će se na festivalu i predstaviti svoj prvijenac, priču o sicilijanskom mafijaškom ubojici koji se zaljubljuje u slijepu djevojku, sestru jedne od svojih žrtava. U 22 sata na rasporedu je Shell, prvijenac autora Scotta Grahama, intenzivno filmsko ostvarenje s fokusom na neobičan i nerijetko uznemirujuć odnos oca i kći koji žive na osami benzinske pumpe usred Škotskog visočja, gdje se bore protiv prirodnih nepogoda i nemoguće ljubavi. Ove filmove možete pogledati i u jutarnjim terminima u 10 i 13 sati u kinu Tuškanac.

WakoldaPosljednji film iz programa Velikih 5 u kinu Tuškanac u 19 sati je francusko ostvarenje ‘Prošlost’ renomiranog iranskog redatelja Asghara Farhadija (njegov prethodni uradak ‘Nader i Simin se rastaju’ je prvi iranski film koji je 2012. osvojio nagradu Oscar za najbolji strani film). Prošlost se bavi raspadom braka između Francuskinje i Iranca, a u naslovnim ulogama nastupaju Tahar Rahim (‘Prorok’) i Bérénice Bejo (nominacija za Oscara za film ‘Umjetnik’). Bejo je za ovu ulogu nagrađena u Cannesu, dok je film ovjenčan Nagradom ekumenskog žirija. U 21 sat publika će imati priliku vidjeti film ‘Njemački doktor’ redateljice Lucije Puenzo, argentinskog kandidata za nominaciju za nagradu Oscar za najbolji strani film, kao i dvostrukog pobjednika festivala u Sundanceu (Grand prix žirija i publike). Film donosi priču o životu njemačkog nacističkog liječnika Josefa Mengelea u Argentini, zemlji koja je otvorila svoja vrata zločincima 2. svjetskog rata.

ProšlostPetak u kinu Tuškanac zatvara se programom ‘Sarajevo grad fima’. Tri kratkometražna uratka partnerskog festivala bit će prikazani u 23 sata, a ulaz na projekcije je slobodan.

Na  repertoaru Zagrebačkog kazališta lutaka u 20 sati su dokumentarci ‘Mili i dragi’ Rodiona Ismailova te ‘Otac’ Marata Sargsyana, a u 22 sata slijedi film ‘Mundijal: najveći ulog’ Michała Bielawskog – riječ je o  fascinantnoj neispričanoj priči o sportu i politici. Kombinirajući impresivan niz arhivskih snimaka s današnjim razgovorima, Bielawski  prepričava priču o ulasku poljske nogomente reprezentacije u polufinale Svjetskog prvenstva 1982. i istovremenim političkim previranjima u zemlji iza Željezne zavjese.

U Zagrebačkom plesnom centru publika će imati priliku vidjeti film kultne poljske redateljice Agnieszke Holland ‘Provincijski glumci’ te zaviriti u BDSM porno industriju kroz dokumentarni film ‘Kink’ redateljice Christine Voros i producenta Jamesa Franca. Projekcije će se održati  u 20.30 i 23 sata.

Muzej suvremene umjetnosti u 19 sati donosi reprizu filma ‘Postaja Fruitvale’ Ryana Cooglera, iz programa Inspiriran, ekranizaciju stvarnog događaja o hladnokrvnom ubojstvu Oscara Granta, kojeg su ubili pripradnici gradske prometne policije, a događaj je zabilježen snimkom na mobitelu. Film je nagrađen nagradom Avenir u programu Izvjestan pogled u Cannesu, velikom nagradom žirija i nagradnom publike u kategoriji američkog igranog filma na Sundanceu. U 21 sat u pogledajte njemački film ‘Čudna neka mačka’, prvijenac autora Ramona Zürchera, koji prikazuje obiteljsko okupljanje u kojem čak i kućni ljubimci sudjeluju u pažljivo orkestriranom kućnom plesu gdje pasivna agresija u podjednakoj mjeri nosi nijanse ljubavi i zamjeranja.

ZFF

Tagged: , , , ,