Photodays Rovinj 2014.

Na press konferenciji u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, objavljeni su finalisti i pobjednici ovogodišnjeg, prvog međunarodnog natječaja suvremene fotografije – Photodays Rovinj 2014.Photodays Rovinj 2014.Na natječaj, koji je bio otvoren za sve pripadnike međunarodne fotografske zajednice do 25. veljače, pristiglo je više od 10.350 fotografija, od čega više od 4.000 u kategoriji Umjetnički koncept. Radove je prijavilo sedamstotinjak autora iz 30 država, a kako je i očekivano, brojem prijava prednjačili su fotografi iz regije, no nisu bitno ni zaostajali autori iz Velike Britanije, Španjolske, Mađarske, Austrije, Rusije…

Žiriranje se odvijalo u dva kruga. Nacionalni selektori i Savjetodavni odbor festivala preuzeli su sve radove i suzili izbor glavnom selektoru, Todu Papageorgeu, koji je odabrao pet finalista. Čak četvero hrvatskih autora našlo se među pobjednicima. Mario Topić, Igor Sitar, Suzana Holtgrave i Đani Celija odabrani su među sedamsto prijavljenih kandidata iz cijeloga svijeta. Svaki u svojoj kategoriji, od ukupno sedam, osvojili su velike pohvale glavnog selektora, američkog fotografskog gurua i jednog od vodećih svjetskih stručnjaka za fotografiju, Todea Papageorgea. Prema njegovom mišljenju riječ je o iznimnim autorima, među kojima je posebno istaknuo Topićev autorski opus u kategoriji dokumentarne fotografije, a fotografije Suzane Holtgrave usporedio s onima Diane Arbus.

Izložba njihovih kolekcija, uz radove ostalih finalista i pobjednika natječaja, njih ukupno 35, bit će središnja točka događanja na festivalu koji će se održati 2. i 3. svibnja u Rovinju.Ove je godine suvremena fotografija zastupljena u većem dijelu izložbenog programa.

Tako je u suradnji s talijanskim festivalom SI FEST planirana grupna izložba unutar ciklusa ‘Global Photography’, koja donosi umjetničke koncepte osmero europskih fotografa među kojima su Daniel Augschoell, Michal Luczak, Joffrey Pleignet, Sandra Vitaljić, Lotte Sprengers, Anne Golaz, Laura Pannack, Regine Petersen. Serijom ‘Taktike’ samostalno se predstavlja slovenski autor Mario Lipuš, a riječ je o osebujnoj tematizaciji ratova u Iraku i Afganistanu koja aludira na ‘kodekse ispravnog ponašanja’ američkih vojnika proizašlih iz tajnih američkih vojnih dokumenata, kao što je opisano i objavljeno na WikiLeaks. ‘Nove mitologije’ iz Rusije donosi ‘Helena od Troje naoružana video kamerom i računalom’, kako je umjetnicu Olgu Tobreluts svojedobno nazvao umjetnički kritičar Bruce Sterling. U sklopu retrospektivnog dijela programa festivala bit će predstavljena dva povijesno značajna hrvatska fotografa, Alojz Orel i Nenad Gattin, kao i crno bijele fotografije 60-ih, nekih od najistaknutijih domaćih autora.

Osim izložbi kojima obiluje službeni i off program festivala, posjetitelji će imati priliku posjetiti veliku knjižaru na otvorenom, sajam antiknih fotografskih predmeta i opreme: Foto Antika gdje će uz 20 izlagaća talijanske udruge sakupljača starih fotoaparata, nastupiti i desetak izlagača iz Hrvatske pod pokroviteljstvom FotoBurze Zagreb. te prisustvovati nizu stručnih predavanja, radionica, pregledima portfolija, raznim foto izazovima te fotografskim perfomansima.

P. R. /  Foto: Julio Frangen

Tagged: , , , , , , , , ,