Daruvar – grad ginka, ljekovitih termalnih voda i jedinstvene proizvodnje piva, vina, žestica i prirodnih sokova – već četiri godine objedinjuje svoje adute i u ugostiteljskoj ponudi kroz projekt 6-i elementi.
Provodi ga TZ Daruvar–Papuk u suradnji s Gastronautima, daruvarskim ugostiteljima i lokalnim proizvođačima.
Tijekom dosadašnjeg razvoja, daruvarski su ugostitelji u svojim jelovnicima istaknuli:
– Jela koja jačaju imunitet
– Jela za sportaše
– Gurmanske čarolije za kosti i zglobove
– Češka jela
– Daruvarske parove – jela sljubljena s lokalnim pivima, vinima, likerima i sokovima
– Ginko u gastronomiji – čaj od ginka i Pelinkovac ginko u čast najstarijeg stabla ginka u Hrvatskoj.
Njihova ponuda objedinjena je pod oznakom #6ielementi i predstavlja Daruvar kao destinaciju koja povezuje gastronomiju, zdravlje, lokalne proizvode i kulturni identitet.
Dok čekamo da Daruvarske toplice nakon renoviranja zabljesnu novim sjajem, ove godine je nadogradnja usmjerena na marketinški atraktivne ‘Obrnute daruvarske parove’. Gosti u daruvarskim ugostiteljskim objektima Black&White, Greenberg, Queen, Little Italy Pub; Orijent; Srce i Terasa mogu prvo izabrati svoje omiljeno Daruvarsko piće, uz njega idu prijedlozi delicija čiji se okusi najbolje s tim pićem sljubljuju, a sve pod nazivom ‘Pića biraju svoja jela’.

Palačinka baranjska s kulenom u Black&White
Ako još ne znate koja su vam daruvarska pića omiljena, predlažemo da posjetite degustacijske centre za piva i vina u Dvorcu Janković, izaberete si miljenike, pa krenete u daruvarske restorane. Uz svako izabrano piće, čeka vas po nekoliko prijedloga delicija.
Uz Staročeško pivo čekaju vas, primjerice, Palačinka baranjska s kulenom u Black&White, BBQ rebarca s krumpirićima u Little Italy Pub, Slavonski odrezak punjen dimljenom šunkom i kajmakom u Queen te Ivanov odrezak (pohani teleći sa šunkom i sirom) u Terasi.

Okruglice s lješnjacima u Queenu
Uz craft pivo 5th Element ABA (American Blonde Ale) u Queenu će vam predložiti Oktošteni pileći batak–zabatak s punjenim šampinjonima i Pastrvu sa žara, a u Terasi Wok povrće s rižom i piletinom i Otkošteni pileći batak i zabatak s umakom od kopra i knedlima.
Uz craft pivo 5th Element IIPA (Imperial India Pale Ale) u Greenbergu vam predlažu Gulaš od divljači s njokima, Marinirana pileća krilca u Queen, Ljuti fiš paprikaš s tjesteninom u Srce, Wok – beefsteak s tjesteninom i povrćem u Terasi.
Uz craft pivo 5th Element Stout 42 u Greenbergu predlažu Sporo kuhane goveđe obraze, a u Terasi Gulaš od divljači s knedlama. Uz Staročeško crveno, Queen nudi Gulaš od divljači s knedlama od lješnjaka, a Terasa Svinjske medaljone u umaku od gljiva.

Janjeća koljenica s pireom od batata u Grinbergu

Fiš paprikaš u Srcu
Graševina, najzastupljenija vinska sorta Slavonije prisutna je u restoranima od više daruvarskih proizvođača. U Greenbergu, primjerice, uz Graševinu Klečku predlažu Sirnu platu lokalnih sireva, a uz Graševinu sur lie – Janjeću koljenicu s pireom od batata. U Queen uz Graševinu Daruvar predlažu Salatu od piletine i gljiva, a uz vrhunsku – Filet smuđa sa žara na mlinarski način. Srce uz graševinu predlaže Pijanog šarana s ribnjaka Končanica i Smuđa sa žara. Terasa predlaže Špagete od tikvica u umaku od soje i Smuđa sa žara, a uz vrhunsku graševinu Svinjsku koljenicu s knedlama i kupusom i Medaljone u umaku od gljiva.
Poznati i višestruko nagrađeni Darvarski sauvignon našao je parove u Pilećem woku s povrćem, đumbirom i čilijem u Queenu, Purećoj rolici punjenoj šunkom i sirom te Šaranu u bučinim sjemenkama s grah salatom u Srcu, a Wok povrće s rižom i piletinom te Zeleni rezancima s gorgonzolom i piletinom u Terasi.
Daruvarski Chardonnay u Queenu su sljubili sa Svinjskim medaljonima u umaku od gljiva s domaćim špeclima, a u Srcu uz Medaljone sa šampinjonima.
Uz daruvarski pjenušac Epoha, u Terasi će vam predložiti Beefsteak namaz s toplim lepinjama i Tačkrle punjene pekmezom.

Carpaccio u Little Italy Pubu
Uz Gin Crane Tawn iz lokalne destilerije Rihter, u Terasi predlažu Vegetarijanski burger i Pastrvu sa žara. Čaj od ginka se nudi uz svim restoranima, a uz to što pozitivno utječe na cirkulaciju i koncentraciju, uz njega možete uživati u Salati s piletinom i povrćem u Greenbergu; Fileu lososa iz krušne peći s dipom od kopra i hrena u Little Italy Pubu, Salati od piletine i gljiva u Queenu, Salati s piletinom i povrćem i Palačinkama s orasima u Srcu; Voćnoj salati u Terasi, Cheesecakeu s domaćim sirom i Baklavom s daruvarskim orasima u Orijentu. Uz Višnjevac koji proizvodi Pčelarstvo Daruvar, u Terasi predlažu Palačinke s čokoladom.

Cheesecake u Orijentu
Daruvarska destilerija Wise Grus je sa svojim proizvodima osvojila brojne nagrade, a prošle godine su potaknuti projektom 6-i elementi počeli proizvoditi i Pelinkovac Ginko. On je prisutan u svim daruvarskim restoranima, a uz njega se predlažu i jela: Pita od jabuka u Greenbergu, Čokoladna torta s malinama u Queenu, Palačinke s čokoladom u Srcu, Palačinke s lješnjacima i čokoladnim preljevom u Terasi. U Little Italy Pubu predlažu ga uz Čokoladni lava kolač, ali i nakon Bifteka u umaku od gljiva i tartufa, Janjeće koljenice i Njoka s biftekom, crnim vinom i grana padanom.
U Orijentu imaju svoj domaći jogurt i limunadu, a ako poželite prvo izabrati nešto od toga, za parove posebno preporučuju: uz domaću limunadu Krumpirušu i Burek sa sirom, a uz jogurt med od lipe i Burek s mesom.
Ova nova ponuda ‘Obrnutih daruvarskih parova’ u kojoj ‘Piće bira svoje jelo’, predstavljena je daruvarskim novinarima, vodičima i iznajmljivačima na zajedničkoj prezentaciju u Dvorcu Janković, a galeriju fotografija možete pogledati ovdje.
Projekt podržava Hrvatska turistička zajednica, a partneri na projektu su Daruvarske toplice i proizvođači: Pivovara Daruvar, Vinarija Daruvar, OPG Kešić, OPG Danijela Rosman, OPG Jadranka Plažanin, Destilierija Wise Grus, Pčelarstvo Daruvar, OPG Jareš, Sirana Biogal i Ribnjačarstvo Končanica.
Cjelokupna ponuda 6-i elementi dostupna je na stranicama TZ.
Pojedinačni jelovnici 6-ih elemenata:
Fast Food Black & White _Menu 6-i elementi
Restoran Queen _ Menu 6-i elementi
Restoran Little Italy Pub _ Menu 6-i elementi
Restoran Terasa _ Menu 6-i-elementi
Restoran Srce _ Menu 6-i elementi
Restoran Taverna _ Menu 6-i elementi
Zdravljak Orijent _ Menu 6-i elementi
Restoran Greenberg_ Menu 6-i elementi
K. M. / Foto: Predrag Uskoković i Saša Selihar

