Pivo i zdravlje srca i krvnih žila

Novo istraživanje pokazalo je da umjerena konzumacija piva povoljno utječe na lipidni profil i inzulinsku osjetljivost u zdravih muškaraca.Pivo je bez premca najčešće konzumirano alkoholno piće na svijetu. Dobiva se fermentacijom žitarica (poglavito ječma ili pšenice) uz dodatak hmelja koji daje posebnu aromu. Sve je veći broj istraživanja koja pokazuju kako umjerena konzumacija piva djeluje povoljno na zdravlje čovjeka, a blagotvorni učinci pripisuju se alkoholu te brojnim biološki aktivnim spojevima porijeklom iz hmelja i ječma. Za umjerenu konzumaciju alkohola poznato je da povećava ‘dobar’ HDL kolesterol, a za različite biljne tvari iz piva, najčešće polifenole, karakteristično je antioksidacijsko djelovanje koje štiti krvne žile. Objavljeno je čak 60 prospektivnih studija koje ukazuju na inverznu povezanost između umjerene konzumacije alkohola i kardiovaskularnih bolesti. Stoga se najveći broj istraživanja bavi upravo istraživanjem povezanosti umjerene konzumacije piva i bolesti srca i krvnih žila te pratećih bolesti poput dijabetesa, hiperlipidemije i hipertenzije. Naime, male količine alkohola povoljno djeluju na aktivnost inzulina i regulaciju koncentracije glukoze u krvi.

Ipak, još uvijek ne postoji dovoljno kontroliranih intervencijskih studija na ljudima koje istražuju djelovanje piva na ljude i nije poznato ima li bezalkoholno pivo jednake blagodati kao i alkoholno pivo. Stoga su brazilski znanstvenici proveli istraživanje u kojem su usporedili djelovanje konzumacije 3,3 dl bezalkoholnog i alkoholnog piva dnevno tijekom trideset dana, a rezultate istraživanja objavili su u lipanjskom izdanju znanstvenog časopisa Journal of Food Science.

Zdravi muškarci u dobi od 20 do 57 godina prošli su kroz tri intervencije: 30 dana bez konzumacije alkohola i bez promjena načina prehrane i života, potom su pili 3,3 dl bezalkoholnog piva dnevno kroz mjesec dana i naposljetku su mjesec dana konzumirali 3,3 dl alkoholnog piva dnevno (16 g alkohola/dan). Uzorci krvi uzimani su na početku i na kraju svakog tridesetodnevnog razdoblja. Rezultati istraživanja pokazali su da je umjerena konzumacija alkoholnog piva povoljno utjecala na inzulin, glukozu na tašte i lipidne parametre.

Takva opažanja nisu zabilježena kod konzumacije bezalkoholnog piva i potpune apstinencije od alkohola, što govori u prilog ranijim spoznajama o zaštitnom učinku umjerene konzumacije piva i drugih prirodnih pića s niskim postotkom alkohola. Ovakve biokemijske promjene koje se bilježe kod umjerene konzumacije piva mogu imati značaj u zaštiti od bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa i metaboličkog sindroma.

Ovo istraživanje još je jedna kap u moru spoznaja o povoljnim učincima piva kada se ono konzumira u umjerenim količinama i u okviru zdravog načina života i prehrane. Umjereno znači 3 do 6 dl piva dnevno za muškarce i do 3 dl dnevno piva za žene. Ključna riječ je uvijek ‘umjereno’, jer s prekomjernim unosom alkohol gubi sve svoje dobre strane i postaje razoran neprijatelj psihe i tijela.

Izvor: Nogueira LC, do Rio RF, Lollo PCB, Ferreira IMPLVO.Moderate Alcoholic Beer Consumption: The Effects on the Lipid Profile and Insulin Sensitivity of Adult Men. J Food Sci. 2017. doi: 10.1111/1750-3841.13746.

Autorica teksta doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička je nutricionistica, predaje na Medicinskom i Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu te je zaposlena kao nutricionistica u KBC-u Zagreb, u Centru za kliničku prehranu. Ujedno je predsjednica Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara i dopredsjednica Hrvatskog društva za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora. Glavna je urednica internetskog portala Vitamini.hr te direktorica tvrtke Vitaminoteka za konzalting u nutricionizmu. Autorica je knjiga ‘Hrana pod povećalom’ i ‘Priče o hrani – od mesa do moussea’. Autorica je i suautorica više objavljenih znanstvenih radova i poglavlja u knjigama i udžbenicima. Održala je niz stručnih i znanstveno-popularnih predavanja s područja nutricionizma i kliničke prehrane te surađuje s prehrambenom industrijom i nevladinim udrugama u svrhu popularizacije znanosti o prehrani.


Kako pivo utječe na crijevnu mikrobiotu


Pivski trbuh – ne postoji!


Pivo za zdrav san


Tagged: , , , , , ,