Jedna od najpopularnijih destinacija kontinentalnog dijela Hrvatske je Međimurje.
Od Zagreba udaljeno svega sat vremena ugodne vožnje nudi za svakog ponešto – divne terme u kojima možete provesti vikend i holistički napuniti baterije, brojne muzeje koji pričaju priču o povijesti destinacije, atrakcije poput vidikovca Mađerkin breg s kojeg puca pogled na čak četiri države u susjedstvu, inovacije poput kontinentalnog glampinga….
Međimurci su divni domaćini i vole pokazati svoju gostoljubivost. Rade odlična vina, brendirali su sortu pušipel, uzgajaju jabuke, ali i njeguju tradiciju na svojim OPG-ima. Međimurje određuje rijeka Mura, pa dok boravite u Međimurju biciklom ili automobilom sigurno ćete završiti i na najsjevernijoj točki županije u Svetom Martinu na Muri. U ovom pitoresknom gradiću čut ćete puno o povijesti tog kraja, a boraveći u strogom centru neka vas ne iznenadi poseban miris. Miris Međimurske pizze.
Iza središnje crkve Sv. Martina godinama se nalazi pizzerija Arka u kojoj ćete pojesti posebnu pizzu na čijoj se površini sjedinjuju meso z tiblice, domaće kobasice, salame i gusto kremozno vrhnje. Nazivaju je Međimurskom pizzom koja zbog svojih sastojaka ima poseban okus. Domaćin, vlasnik Davor Kocan, ponosan je na ovaj spoj modernog i tradicionalnog, ali i na činjenicu da na ovu pizzu često dolaze i gosti iz Zagreba. Količinski je prava, konkretna pizza, a cijenom vrlo pristupačna (9,30 eura).
Kako je za svaku pizzu najvažnije tijesto, Kocan ponosno dodaje kako za njegovu izradu koristi brašno lokalnih proizvođača, a sve što se umijesi, mora odležati najmanje 72 sata. Tako je tijesto podatno i neopterećujuće, a sve pizze se peku tek nekoliko minuta u starinskoj krušnoj peći.
Osluškujući potrebe suvremenih gastroljubaca Kocan je sa svojim timom razvio preko 40 okusa pizze. Nudi na ovom mjestu i Grčku i Sicilijansku i Bosansku i Hawaii pizzu, no uz Međimursku gosti se najčešće vraćaju kako bi doživjeli jedinstven okus pizze četiri godišnja doba u Međimurju. Površna ove pizze podijeljena je u četiri cjeline povezane domaćom rajčicom i sirom, a gdje priču o četiri godišnja doba priča meso z tiblice (zima), kobasice (proljeće), lagana domaća salama (ljeto) i salama od jelena (jesen).
Budući da je pizzerija jedina ovog tipa u ovom dijelu Međimurja, idete li na izlet rezervirajte svoje mjesto. Vikendima ali i u vrijeme gableca i ručka u Arki može biti velika gužva.
A. P. / Foto: Nikola Zoko