Plavi projekt za spas jadranskih dupina i kornjača

Na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu predstavljen je ‘Plavi projekt – doprinos razvoju programa društveno korisnog učenja’, koji je započeo u travnju.Svrha mu je dati priliku studentima veterine za angažman u društveno korisnim projektima očuvanja morskog okoliša. Kroz projekte u sklopu nastave, a u suradnji s organizacijama civilnoga društva, studenti detektiraju potrebe zajednice i kroz kolegije izrađuju potencijalna rješenja – projekte kroz koje će se angažirati u lokalnoj zajednici.

U sklopu ovog konkretnog projekta detektirane su teme koje su zanimljive studentima, a donijet će korist zajednici kroz edukaciju o metodama praćenja populacija i liječenja zaštićenih morskih životinja, morskih kornjača i dupina.

Terenski rad tijekom projekta odvijat će se u Morskom obrazovnom centru – Aquarium Pula te na otoku Murteru. Pulski dio edukacije bit će fokusiran na morske kornjače te će studenti u teoretskom i praktičnom dijelu proći gradivo izrade protokola praćenja i spašavanja morskih zaštićenih životinja do praktične primjene prilikom isplova morskim brodicama. Nakon edukacije osmislit će konkretne projekte primjenjive u zajednici i provesti ih u djelo na području Istarske županije.

Na radionicama u Murteru studenti će se fokusirati na dupine i educirati se o izradi protokola za praćenje, bilježenju pojavnosti zaštićenih morskih životinja (datum, vrijeme, zemljopisna pozicija, broj životinja, dobne kategorije), meteorološkim uvjetima i ljudskom utjecaju (pomorski promet, turistička i ribarska djelatnost), osnovama fotografiranja zaštićenih morskih životinjskih vrsta te opisu prijetnji tijekom boravka u prirodi i sl. Nakon edukacije, studenti će također osmisliti projekte za stanovništvo obalnih i otočnih zajednica na cijelom području hrvatske strane Jadrana te ih odraditi u suradnji s lokalnim udrugama, školama i sličnim ustanovama.

Partneri na projektu omogućit će studentima potpuno novi pristup učenju od onoga na koji su navikli te time potaknuti njihovo aktivno i svrhovito sudjelovanje u životu lokalne zajednice svojim stručnim doprinosom.

Na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu također će biti opremljen Edukacijski centar o zaštićenim morskim životinjama i društveno korisnom učenju kako bi studenti imali adekvatan prostor u kojem mogu održavati edukacije te tako nastaviti s građanskim angažmanom u području zaštite morskih životinja.

Projekt traje 18 mjeseci (do listopada 2019.), sufinanciran je sredstvima EU iz Europskog socijalnog fonda (ESF) u iznosu od 854.018, 21 kuna, a njegova ukupna vrijednost iznosi 1.004.727,31 kuna. Nositelj projekta je Udruga Argonauta iz Murtera, a partneri su Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Morski obrazovni centar Pula. Projekt se provodi na području Šibensko- kninske, Zagrebačke i Istarske županije.

Opširnije na www.argonauta.hr i facebook stranici.

L. R.

Tagged: , , , , , , , , , ,