Pobjednici 23. Dana hrvatskog filma

U Zagrebu su, na 23. Danima hrvatskog filma, dodijeljene Nagrade Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara, Nagrada Jelena Rajković Hrvatskog društva filmskih redatelja i Nagrada Zlatna uljanica ocjenjivačkog suda katoličkog tjednika Glas koncila. Na zatvaranju je objavljeno da će novi organizator festivala tijekom sljedeće dvije godine biti produkcijska kuća Spiritus movens.

Autofokus-Boris PoljakHrvatsko društvo filmskih kritičara (HDFK) dodijelilo je Nagrade Oktavijan za najbolji naslov u svakom filmskom rodu. Nagradu osvaja film s najvišom prosječnom ocjenom u svakoj pojedinoj kategoriji. ‘Autofokus’ Borisa Poljaka (Milva film i video) proglašen je najboljim dokumentarnim filmom, a predsjednica HDFK-a Diana Nenadić istaknula je da se radi o naslovu koji je imao najvišu prosječnu ocjenu od svih ovogodišnjih nagrađenih filmova.

Oktavijan za najbolji kratkometražni igrani film dodijeljen je filmu ‘Slučajno’ Tanje Golić (Hulahop), najboljim animiranim filmom proglašen je ‘Simulacra’ Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona (Bonobostudio), a najboljim eksperimentalnim filmom ‘Deep End Art no. 1’ Ivana Ladislava Galete (Hrvatski filmski savez). Nagrada za glazbeni spot pripala je Branku Pašiću za pjesmu ‘Snijeg’ grupe Detour, a za namjenski film Tomislavu Šobanu za ‘I ti si nekome lijek’ (Studio Kubus, Kinoklub Zagreb).

Nagradu Jelena Rajković koju dodjeljuje Društvo hrvatskih filmskih redatelja za autora mlađeg od 30 godina pripala je Sonji Tarokić za igrani film ‘Tlo pod nogama’ (R44), a Zlatna uljanica ocjenjivačkog suda katoličkog tjednika Glas koncila pripala je filmu ‘Drekavac’ Ivana Mokrovića (Zona sova).

Na dodjeli nagrada objavljeno je da će novi organizator Dana hrvatskog filma biti produkcijska kuća Spiritus movens. Direktorica festivala bit će Zdenka Gold, umjetnički direktor Željko Luketić, a izvršne producentice Vlatka Jeh i Ivana Sansević. Neke od novosti koje će festival unijeti su promjena lokacije – od sljedeće godine festival će se održavati u kinima Europa i Tuškanac u centru grada, intenzivnije će se surađivati s regijom, a žiri će dijelom biti internacionalan, što znači da će jedan od članova ocjenjivačkog suda biti strani gost. Sljedeće izdanje Dana hrvatskog filma održat će se od 23. do 26. travnja 2015.

HAVC

Pročitajte još: 23. Dani hrvatskog filma

 

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,