Poezija to go: Druženje s pjesnicima

‘Poezija to go’ organizira ‘Druženje s pjesnicima’ u petak, 14. listopada (19.30 sati) u zagrebačkom Vinyl baru. Nastupaju pjesnici: Ivana Šojat, Lana Derkač, Silvija Šesto, Cvijeta Grijak, Davor Šalat, Ivan Herceg, Miroslav Mićanović i Sonja Zubović. Poseban gost je reper Baby Dooks, koji priprema iznenađenje za sve ljubitelje poezije.Poezija to go‘Poezija to go’ – projekt poticanja čitanja poezije za mlade, oh da, zaista je jako velik izazov. Rekli su mi – nemoguća misija! Što je tebi? Nitko ne voli poeziju. Posebno ne mladi. Ne slažem se. To nije istina. Dok je duše i emocija ne može nestat’ poezija. No, samo treba naći put približavanja mladima. Mladi su željni i lijepe priče, čitanja i jasnog snažnog stiha, stvarno ne znam zašto bih od toga i ja odustala, ako su mnogi. Osobno, meni je poezija i pisanje strast i izazov!

Nekim slučajnim spletom životnih okolnosti dugo sam se bavila djecom i mladima, slaba sam na njih. Već se ljutim na sebe što ih toliko volim, al’ eto ne mogu drugačije. Na književnim susretima diljem HR susretala sam se s poraznim činjenicama kako nam djeca uglavnom ne znaju stihove hrvatskih pjesnika. Svako djetinjstvo trebalo bi imat’ svoje pjesme, zar ne? Uvijek novi klinci odrastu u odrasle osobe kojima je na vrijeme trebalo pomoći da zavole poeziju. I što, jesmo li opet kolektivno nevini? Nitko nije kriv? No, baš nas briga za krivnje i analize, u ovom trenutku sve je to nevažno.

Ne vjerujem kad kažu da čovjek sam ništa ne može. Lažu! Da je to Tesla slušao na planetu ne bi bilo struje. Čovjek pojedinac je moćan, ako želi biti moćan, a ako čovjek želi biti nemoćan nek’ izvoli plakat nad sudbinom svijeta koji mu se gadi, a on bolji ne gradi.

Zaljubljena sam u hrvatski jezik, u ljepotu jasnog izražavanja misli i osjećaja, zaljubljena sam u poeziju. ‘Poezija to go’ je projekt o kojem sanjam godinama. Uvijek iznova ponavljam kako je poezija laboratorij jezika i molim lijepo, nukleus nacionalnog identiteta. Zašto naziv projekta ima engleski glagol, a ne hrvatski – mladi su ga odabrali. Da bi im se približili, moramo uvažiti njihove ukuse i njihov način komunikacije. Postupno će se krug suradnika širiti. Ne želim na stranici objavljivati samo svoju poeziju, a kako grafički suradnici dopunjavaju ‘jelovnik’ poetskih djela tako se dinamizira i sam projekt. Veselim se suradnji s mnogim predivnim kolegicama i kolegama književnicima u čijem pjesničkom stvaralaštvu trebamo svi zajedno više uživati. Živjeli zanesenjaci, pjesnici, mladi i oni koji se tako osjećaju, nikad nemojmo odustati od ljudskosti i ljubavi, a pjev duše sasvim sigurno stanuje u poeziji.

Sonja Zubović


Poezija to go
Poezija to go

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,