Pokrenuto oko: Talijanska kinetička umjetnost

Suradnjom Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu i Muzeja za umjetnost i obrt (MUO), postavljena je izložba pod nazivom ‘Pokrenuto oko – talijanska kinetička umjetnost od 1950-ih do 1970-ih’ a može se pogledati od 14. siječnja do 14. veljače.
Pokrenuto oko-talijanska kinetička umjetnostPod kinetičkom umjetnošću podrazumijevamo ne samo doslovno pokretne predmete-umjetnine, već i one čiji je optički utjecaj vibrantan, dakle uznemiruje oko i posljedično tome izaziva osjet pokrenutosti.

Kustosica izložbe Micol Di Veroli odabirom važnih autora i njihovih reprezentativnih djela nije samo pokazala vrhunce talijanske kinetičke umjetnosti tog razdoblja, već je odabir povezala s razdobljem šezdesetih godina prošlog stoljeća  kada su se u Zagrebu održavale izložbe ‘Novih tendencija’ i kada je Zagreb bio relevantno središte na karti suvremene europske umjetnosti.

Od Bruna Munaria i Getulia Alviania, preko zaigrane skulpture ‘Electric Grass’ Antonia Barresea i ‘Magnetske površine’ Davida Boriania do završne dvorane u kojoj modeli preminulog modnog kreatora Fausta Sarlia pokazuju kako je optička umjetnost (op art) utjecala na talijansku modu, može se pratiti jedno davno, no još uvijek zanimljivo umjetničko razdoblje.

Izložba je postavljena u zamračenim dvoranama muzejskog prizemlja s usmjerenim osvjetljenjem na svaku umjetninu, čime izaziva istovremeno izvanredni edukativni i umjetnički učinak.

Olga Vujović / Foto: MUO

Tagged: , , , , , , , , ,