Pola stoljeća diska

U ponedjeljak 2. studenoga (20 sati) u kinu Tuškanac, nakon riječke, održat će se zagrebačka premijera dokumentarnoga filma ‘Pola stoljeća diska’. Film je rađen u koprodukciji udruge Kad tad i Hrvatske radiotelevizije (HRT), a potpisuju ga scenarist Toni Faver i redatelj Zvonimir Rumboldt. Nakon projekcije i predstavljanja filmske ekipe, u klubu Pepermint bit će disco party uz prigodni glazbeni program.
Pola stoljeća diska - disko Amfora u Jelsi1964. godine Petar Ivulić, splitski avanturist bračkih korijena, koji je u to vrijeme živio u Parizu, otvorio je u Jelsi na otoku Hvaru prvi diskoklub u tadašnjoj državi. Nije ga mogao registrirati pod tim imenom jer takvo što dotad nije postojalo. Tim pionirskim pothvatom pokrenut je val otvaranja diskoklubova diljem zemlje, a novi oblik društvenoga života obilježio je sljedeća dva desetljeća.

Što jedan klub čini pravim diskoklubom? Kakva je bila važnost tih mjesta? Koje su učinke imali na društvo? Na ta i mnoga druga pitanja u razgovoru s ljudima uključenim u njihovo uvođenje u Hrvatskoj, danas ljudima u trećoj životnoj dobi, odgovara film ‘Pola stoljeća diska’.

Sniman u Jelsi, Opatiji, Rijeci, Splitu, Zagrebu i Parizu, uz pomoć pedesetak sugovornika, ilustriran arhivskim snimkama, fotografijama i dokumentima iz toga vremena te suvremenim snimkama lokacija, film oživljava pionirsko razdoblje diskogroznice u Hrvatskoj. Dosad je prikazan na nekoliko domaćih festivala u nekoliko hrvatskih gradova, dobitnik je posebnoga priznanja ovogodišnjega Vukovar film festivala, a nakon kinodistribucije bit će emitiran na Hrvatskoj televiziji.

HRT


 

Pola stoljeća diska - riječki Husar 1959 (za pultom Igor Barbarić i Toni Habčić)
Povijest diska u Hrvatskoj

 

Tagged: , , , , , , , , , , ,