Politički cabaret: Ubiti Zorana Đinđića

‘Ubiti Zorana Đinđića’ je politički cabaret gorak i točan u kojem je prikazana banalnost velikog zla. Predstava će biti odigrana u Zagrebačkom centru za nezavisnu kulturu i mlade – Pogon Jedinstvo 23. prosinca, s početkom u 20.30 sati.
Ubiti Zorana ĐinđićaKazališni komad nastao je u produkciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad po motivima istoimene drame koju su napisali Rajko Đurić i Zlatko Paković, a adaptaciju i režiju potpisuje Zlatko Paković.

U predstavi igraju Nikola Đuričko, Emina Elor, Bojan Dimitrijević, Jovana Stipić, Igor Filipović i Milijana Makević. Scenografiju je napravio Nikola Džafo, muziku komponirao Božidar Obradinović, tekst songova je napisao Tomislav Marković, a dizajner plakata je Vladimir Strajnić.

Predstava ‘Ubiti Zorana Đinđića’ odigrana je više od 30 puta. Zapažene izvedbe bile su na Bitef festivalu gdje je bila u Glavnom programu 2013. godine i na Desire festivalu. Predstava je odigrana u Novom Pazaru, Beogradu, Subotici, Somboru, Zrenjaninu, a 2015. igrana je u Beču u okviru programa ‘Vojvodina recommended’.

‘Na atentat na Đinđića treba gledati đinđićevski. Istina se ne nalazi, dakle, u motivima za ubojstvo premijera, nego u rezultatima tog ubojstva. Dosta se govorilo o izvršiteljima, vrijeme je da progovorimo o korisnicima atentata. Predstava Ubiti Zorana Đinđića je osveta svima onima koji su priželjkivali Đinđićevo ubojstvo i njime se okoristili. Njima se treba izrugivati na smrt, jer oni čine sve da građani i građanke Srbije budu nezadovoljni i sumorni. Predstava je poput sna, poput onog sna iz kojeg se budimo od vlastitog smijeha. Ali, buđenje je košmarno, jer se budimo u jalovoj stvarnosti, bez perspektive za one koje volimo. Ovdje i sada želimo dostići ironiju koja ima moć osvetnički likovati nad grozom, objasnio je redatelj Paković.

K. M.

Tagged: , , , , , , , , , , , ,