Poljski Vukodlak otvorio 13. Festival tolerancije

Pričom o skupini djece oslobođene iz pakla koncentracijskog logora za vrijeme Drugog svjetskog rata, koju čeka glad i užas u napuštenom zdanju u šumi, potresnim ‘Vukodlakom’, filmom nagrađivanog poljskog redatelja Adriana Paneka, svečano je otvoren 13. Festival tolerancije – JFF Zagreb.‘Najstrašnije je kada su djeca žrtve rata. Zato i danas, i mi u Poljskoj, i vi u Hrvatskoj trebamo sustavno otvarati te teme. Drago mi je što upravo temom stradanja djece započinje ovaj festival’, rekao je Adrian Panek.

Dvostruki oskarovac Branko Lustig, utemeljitelj Festivala židovskog filma, dobio je najjači pljesak uzvanika. Festival tolerancije angažirani je filmski festival s jasnom misijom. Raditi na boljem i tolerantnijem društvu programski je fokus i ove godine.

‘Sve ovo ne bismo uspjeli da trinaest godina nisam učila od najboljeg, Branka Lustiga. Iako smo u 24 sata bili prisiljeni mijenjati glavnu kino dvoranu, niti jedan film nije skinut s programa. Uz pomoć grada Zagreba, kina SC, Kinoteke i kina Tuškanac, sve što smo najavili, ostaje, pa će publika uistinu ove godine uživati u pravim stvarima. Sretna sam što uz sebe imam tim koji je u 14 sati uspio preseliti kompletan festival na nove lokacije i prilagoditi programe, iako se to činilo nemoguće’, izjavila je direktorica Festivala tolerancije, Nataša Popović.

‘Što se tiče samih filmova, prvi kriterij je kvaliteta. U ovom vremenu i u ovom kontekstu u kojem živimo, itekako treba raditi na toleranciji, na ljudskim pravima. Tako smo i birali filmove. Očekuje vas sedam dana s važnim filmovima koje treba pogledati’, izjavio je producent festivala Hrvoje Pukšec.

Festival će do subote, 13. travnja, u kinima Studentski centar, Kinoteka i Tuškanac ponuditi osamdesetak filmova, pet okruglih stolova, dvije izložbe, dva Masterclass predavanja, diskusije, VR projekte za mlade i edukacije. Uzbudljiva prva festivalska večer završila je odličnom svirkom austrijske jazz atrakcije Hi5, koji zavodljivom kombinacijom bubnjeva, gitare, vibrafona i basa širi granice žanra.

L. P. / Foto: Izvan fokusa


Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,