Porin za životno djelo: Erika Krpan, Hus i Parni valjak

Prestižnu nagradu Porin za životno djelo upravni odbor Porina dodijelio je Eriki Krpan te Huseinu Hasanefendiću Husu i Parnom valjku.

Porin za životno djelo dodjeljuje se umjetnicima koji su svojim trudom, radom i uspjesima obilježili hrvatsku glazbu, koji su se upisali u povijest i onima bez čijeg autorskog rada, vokala i talenta ne možemo zamisliti svijet glazbe. Ove godine to su muzikologinja, urednica, kulturna djelatnica i muzička spisateljica Erika Krpan te glazbenik i skladatelj Husein Hasanefendić Hus i Parni valjak.

‘Erika Krpan snagom je i beskompromisnošću, tvrdoglavo i uporno, kroz više od šest desetljeća profesionalnog života ‘između tonova’, oblikovala našu sredinu i označila hrvatsku glazbu…

… Bogatom i raznolikom djelatnošću na različitim područjima glazbe zadužila je hrvatsku glazbenu kulturu rezultatima koji su našim prostorom odjeknuli prodorno i snažno, toliko da odjekuju i danas’, napisao je Borko Špoljarić.

Siniša Škarica u tekstu o Huseinu Hasanefendiću Husu i Parnom valjku, između ostalog, kaže:

‘Sjećam se prvog preslušavanja krajem studenoga 1993. i zadovoljstva što se čitalo na licima probrana auditorija. Od prvih taktova ‘Ljubavne’, bolje rečeno, efektno prijetećeg intra pretočena u čvrsti stomp i militantni gitaristički riff do veličajna finala ‘Molitve’, usporedivog s najuspjelijim queenovskim postignućima; s porukama o važnosti namjere, mogućnosti izbora, o zaboravu, nadi, ranama rata, čežnji, iznad svega ljubavi i pitanjima, pitanjima… bez tzv. fillera – koji skoro redovito prate dugosvirajuća izdanja – sve, ama baš sve, nepogrešivo je govorilo da je riječ o novom remek-djelu u našoj pop-glazbi’.

P.R. / Foto: Arhiv HDS, Unison promo


31. Porin: Najviše nominacija – Let 3 i Vojko V


Tagged: , , , , , ,