Porin za životno djelo: Zdenka Kovačiček i Silvio Foretić

Upravni odbor Porina, nakon postumno dodijeljenog Porina za životno djelo Krunoslavu Kići Slabincu, ovu nagradu koja je sinonim cjeloživotnog rada i uspjeha, dodjeljuje pjevačici Zdenki Kovačiček i skladatelju Silviju Foretiću.Porin za životno djelo dodjeljuje se onim umjetnicima koji su svojim trudom, radom, uspjesima i nagradama obilježili hrvatsku glazbu, upisali se u povijest i iznimno doprinijeli kulturi. Ove godine to su upravo ‘žena za sva vremena’, jazz, rock, ali i blues i soul pjevačica Zdenka Kovačiček te skladatelj, dirigent, pijanist i pjevač Silvio Foretić.

‘Tu šarolikost, ali i suverenost ovladavanja stilovima u kojima se i danas usuđuje okušavati – nakon 65 godina umjetničkog staža i u dobi kad većina pjevačica eventualno zapjeva na nekoj penzionerskoj fešti ili u najbolju ruku izvodi samo nekolicinu provjerenih standarda iz svoje karijere – Zdenka podastire i na novom albumu Konstatacija jedne mačke. Pjevačkom energijom i eksplozivnošću glasa iznova nas zapanjuje lakoćom kojom kroti blues, soul, gospel, rock i jazz skladbe te ulazi u duet ili čak u duel s enfant terribleom rocka Davorom Gopcem i hip hop primadonom Mirelom Priselac Remi nakon kojeg ne bi čudilo da njezin sastav Elemental pozove Zdenku na uzvratno gostovanje’, napisao je glazbeni kritičar Aleksandar Dragaš.

Muzikologinja Seadeta Midžić o cijenjenom skladatelju Silviju Foretiću kaže, između ostalog, sljedeće: ‘S 15 godina napisao je šest kratkih skladbi dvanaest-tonske inspiracije po opisu metode iz Andreisove Povijesti glazbe, što ne ukazuje samo na stremljenje novom, nego i na čovjeka riječi i knjige. Pisat će tekstove svojih djela, pjesme (ciklus Merde de siecle o uništavanju svijeta) i glazbene kritike. Foretić izrasta u ‘strašno dijete hrvatske glazbe ili diverzanta prijelaznog razdoblja’ (S.F.), u zbunjujućeg avangardista / postavangardista čija je kreativnost i reaktivnost na suvremene dogme poticana širenjem znanja i intenzivnom glazbenom praksom’.

U. N. / Foto: Hrvoje Zalukar i Matej Grgić, arhiva Cantusa


Tagged: , , , , , , , , ,