Posavska guska diže se iz magle

Javna ustanova Zlatni prsten Zagrebačke županije na originalan je način predstavila znanstveno istraživanje i knjigu ‘Posavska guska’, čiji je suizdavač, uz Udrugu ADIPA (Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske).Posavske-guske-Mato-ButićZa predstavnike medija i ostale znatiželjnike organizirali su izlet u Posavinu, odnosno onaj Zagrebu najbliži dio kraj Rugvice koji administrativno pripada županiji. Najprije smo posjetili OPG Mate Butića u Preseki Oborovskoj, koji uz autohtone sorte kokoši, patki i konja, uzgaja i posavske guske. Vremenski uvjeti bili su povoljni, a jato od dvadesetak gusaka u dobrom raspoloženju za kraći foto session na svom pašnjaku nedaleko Save.

 Posavske-guske-Zlatko-SvilićAutori knjige ‘Posavska guska – Roman Ozimec, Darko Petanjek i Miljenko Ernoić – navode da je ova domaća perad bila na rubu nestanka, ali se u posljednje vrijeme brojnost oporavlja upravo zahvaljujući uzgajivačima poput Mate Butića i Zlatka Svilića, kojeg smo nešto kasnije posjetili na njegovu OPG-u u Jezeru Posavskom.

U međuvremenu, uz piće dobrodošlice i domaće zalogajčiće u Dadekovoj ribarskoj hiži pri OPG-u Dadović u Martinskoj Vesi, održana je kratka prezentacija Turističkog Klastera Lonjsko polje i predstavljeni turistički potencijali ovog kraja. Na svega petnaestak minuta (lošim putevima) od Ikee i tek nešto više pola sata od Zagreba, puno je toga što je turistima neotkriveno, ali i zapostavljeno…

Predstavljanje knjige ‘Posavska guska’ održano je u Društvenom domu u Veleševcu nakon prigodnog folklornog programa KUD-a Veleševec. Polusatnu prezentaciju o posavskoj guski održao je Roman Ozimec, jedan od autora knjige. Među ostalim, doznali smo da postoji svega oko 550 matičnih posavskih gusaka od čega oko 130 mužjaka i 420 ženki, a godišnja populacija se procjenjuje do 4500 gusaka.

Uzgoj gusaka na tlu Hrvatske datira od samih početaka civilizacijskog udomaćivanja guske. Intenzivnije guščarenje razvijalo se za vrijeme Rimskog carstva, a posavska guska se kroz barem 2000 godina kontinuiranog uzgoja i selekcije na području Posavine odlično prilagodila okolini i postala dio ekosustava. Pečena-guskaDo prije par desetljeća viđala su se velika jata gusaka na gmajnama, livadama i riječnim rukavcima, ali danas je situacija nešto drugačija. Zato je i ova knjiga poticaj da se što više uzgaja ova autohtona vrsta.

A kako potaknuti uzgoj gusaka nego većom potražnjom za njihovim mesom, jetricom, masti, jajima, perjem… Vrijedne domaćice iz Veleševca potrudile su se pripremiti delicije na temu posavske guske, pa su se na stolu, nakon promocije knjige, našle pečena guska, jetrica s lukom, hladetina, pečena krf i ostala karakteristična jela iz posavskog kraja.

Mustafa Topčagić / Foto: FAMA

Tagged: , , , , , , , , , , , ,