Posljednja stanica putujuće izložbe Ive Šebalja

U Centru za kulturu Čakovec u četvrtak 8. veljače (19 sati) bit će otvorena izložba radova Ive Šebalja pod nazivom ‘Slikarstvo traži vrijeme’.Riječ je o posljednjoj stanici putujuće izložbe kojom se obilježava 105. obljetnica rođenja i 15. obljetnica smrti velikog Ive Šebalja. Organizator i nositelj projekta je udruga Val kulture, koja je u suradnji s brojnim ustanovama tijekom 2017. godine realizirala niz izložbi Ive Šebalja,čiji se postav i izbor radova mijenjao ovisno o mogućnostima i veličini pojedinog izložbenog prostora. Tako je putovanje započelo u Hrvatskom muzeju turizma u travnju 2017. godine, nastavilo se na jesen u Galeriji umjetnina grada Slavonskog Broda (listopad 2017.), u Muzeju grada Pakraca (studeni 2017.) i Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku (prosinac 2017.). Izložba Ive Šebalja svoje putovanje završava posljednjom izložbom u nizu koja se otvara u četvrtak 8. veljače u Centru za kulturu Čakovec.

Cilj projekta bio je aktualizirati opus Ive Šebalja i omogućiti publici iz cijele Hrvatske upoznavanje s djelima jednog od najcjenjenijih hrvatskih slikara XX. stoljeća. Izbor od oko 150 radova nastalih u rasponu od 1940-ih do zadnjih godina života autora izvrsno reprezentiraju poetiku i stvaralaštvo Ive Šebalja. Riječ je većinom o gvaševima, akvarelima i tuševima na papiru različitih dimenzija. Zbirka Šebaljevih radova obogaćena je njegovom bistom, majstorskim radom Ivana Sabolića, kao i vrlo zanimljivom fotodokumentacijom – portretima umjetnika koje su snimili renomirani fotografi Marija Braut, Branimir Baković i Aleksandar Kukec. Posebnost zbirke zacijelo čine dvije velike mape s kartonima B1 formata na kojima je Ivo Šebalj uredno slagao male akvarele i močila, zapisivao poneku misao i sve to uredno vodio pod rednim brojevima.

S obzirom na to da zbirka još nije našla trajni smještaj dostupan svim zainteresiranima, njegov je opus predstavljen nizom izložbi u gradovima koji su pokazali interes za ugošćivanjem opusa velikog umjetnika. Izbor radova i postav prilagođavao se izložbenom prostoru muzeja i galerija. Promjenjiv karakter izložbe omogućio je raznolike varijacije i akcentuacije radova, čime se uvelike doprinijelo sveobuhvatnosti i dinamici prezentacije lika i djela Ive Šebalja.

Ivo Šebalj specifikum je hrvatske likovne umjetnosti. Intimist, samotnjak, hipersenzibilac, introvert, melankolik, ‘neumoran stvaralac ljepote’, ‘predstavnik ustrajnih, mislećih, neutjecajnih’. Distanciran i ponajprije iskren, okrenut sebi unutar svog svijeta sobe-atelijera i posvećen svom slikarstvu karakterističnih motiva kojima problematizira vlastiti život u području slikarstva. ‘Nema tako sebičnog slikarstva kao što je Šebaljevo’ poentira Ive Šimat Banov u knjizi Štafelajni neumornik. U slikarstvu i u životu zanimalo ga je samo ono bitno – slikarski izreći istinu o sebi i svijetu.’

(iz predgovora izložbe Sonje Švec Španjol)


 

Tagged: , , , , , , , , , ,