Posljednji ljetni cvijet na festivalu Armel

Kako je i planirano, operna fantazija ‘Posljednji ljetni cvijet’, skladatelja, dirigenta i redatelja predstave Zorana Juranića, ipak putuje u Segedin (Mađarska), na daleko znani prestižni međunarodni festival Armel.

Posljednji ljetni cvijet‘Posljednji ljetni cvijet’ zapravo je bila narudžba ovogodišnjeg 27. Muzičkog biennala Zagreb u koprodukciji s Vojvođanskim narodnim pozorištem iz Novoga Sada. Libreto potpisuju Zoran Juranić i Luko Paljetak, scenografiju Žorž Draušnik, a autor rasvjete je Deni Šesnić. Opera je praizvedena 28. ožujka ove godine u Novom Sadu, a zagrebačku premijeru imala je 8. travnja u okviru Muzičkog biennala u Hrvatskom narodnom kazalištu.

U Segedinu ‘Posljednji ljetni cvijet’ publika će imati prilike vidjeti i čuti već 7. listopada. Ova opera vojvođanskog kazališta je i prošle godine sudjelovala na festivalu Armel s operom Mileva Aleksandre Vrebalov, čiju je glavnu ulogu pjevala Viktorija Markarjan, koja je za istu dobila nagradu za najboljeg ženskog izvođača.

Festival Armel posvećen je modernoj operi, a koncipiran je natjecateljski i za same operne pjevače. Ove godine do finala su stigli pjevači glavnih uloga opere Posljednji ljetni cvijet mezzosopranistica Jelena Končar (Gospođica N.N) i francuski tenor Kristof Ponse (Bert). Operu izvode solisti, operni zbor i orkestar  Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad.

Operi ‘Posljednji ljetni cvijet’, zaista glazbeno dramskom djelu (uglednih hrvatskih autora) Nina je Čalopek glavna producentica – poželimo puno uspjeha na uglednom međunarodnom festivalu Armel u Mađarskoj!

Ivan Raos

Tagged: , , , , , , ,