Povijesna ekspedicija od Sjevernog do Južnog pola

Korporacija Intel Corporation tehnološki je sponzor u pokušaju polarnog istraživača Bena Saundersa da ponovi ekspediciju Terra Nova – povratno putovanje od obale Antarktike do Južnog pola, na koje se kapetan britanske Kraljevske mornarice Robert Falcon Scott uputio 1912. i koje od tada nitko nije uspio privesti kraju.

Ben SaundersIntelova revolucionarna procesorska tehnologija Intel® Core™ četvrte generacije bit će tehnološki temelj ekspedicije, a Saundersu će omogućiti komunikaciju sa svima koji budu pratili povratno putovanje dugo 2.900 kilometara, kao i bilježenje ključnih podataka s polarnog područja.

Ben i njegov partner Tarka L’Herpiniere bit će opremljeni računalima Sony VAIO® Pro Ultrabook™ i Panasonic Toughbook AX2 2-in-1 Ultrabook™ s procesorom Intel Core četvrte generacije, koji će biti povezani s posebnim satelitskim sustavom Iridium Pilot radi omogućivanja više razine internetske veze. Računala Ultrabook napajat će se putem solarnih ploča pričvršćenih na posebno projektirane sanjke. Saunders će moći prenositi videozapise, fotografije, podatke i sadržaj za blog uz minimalno kašnjenje, pa će tako svoje putovanje u stvarnom vremenu podijeliti sa svijetom.

Polarno područje kojiBen Saunders i Tarka L'Herpinierem će se ekspedicija kretati toliko je izolirano da su podaci prikupljeni tijekom Scottove originalne ekspedicije 1912. još uvijek jedan od najpotpunijih izvora podataka o toj regiji te ih klimatolozi i danas koriste.

Uređaji koji će se koristiti tijekom ekspedicije radit će na temperaturi od -45 C, a ti su uvjeti radi testiranja replicirani u Intelovim laboratorijima u Velikoj Britaniji. Računala Ultrabook kakve će koristiti zamrznuti su u Intelovim termalnim komorama, odmrznuti i korišteni, a zatim ponovno zamrznuti tijekom noći i tako mjesecima, a sve to kako bi se utvrdile njihove performanse prilikom dugotrajnog izlaganja ekstremnoj hladnoći.

Procesor Intel Core četvrte generacije koji će pogoniti Benov i Tarkin Ultrabook revolucija je u računalnoj tehnologiji. Značajke kao što su znatno produljeno trajanje baterije, omogućeno poboljšanjem učinkovitosti baterije, brži rad, omogućen dodatnom snagom procesora, te manje dimenzije i težina, omogućene napredovanjem Intelove tehnologije čipova, omogućuju mu da bude temelj dosad neviđene komunikacije s Južnog pola.

Patrick Bliemer, regionalni direktor Intela za sjevernu Europu, ovako je komentirao Intelovu podršku Scottovoj ekspediciji: ‘Oduševljeni smo što Benu Saundersu možemo pružiti podršku u ovom nevjerojatnom pokušaju da uspješno dovrši Scottovu ekspediciju. Naš tim u Europi iznimno je ponosan na činjenicu da će mu Intelova tehnologija omogućiti da svoje iskustvo podijeli s ljudima diljem svijeta te da s Južnog pola donese podatke koji će pridonijeti rješavanju tajni s kojima smo i danas suočeni.’

Ben SaundersBen Saunders je izjavio: ‘Scottova ekspedicija istodobno je i najveći i značenjem najbremenitiji izazov koji sam ikada pokušao ostvariti. Fizički se njome izazivaju same granice ljudskog potencijala te će nam za uspjeh biti potrebna svaka mrva otpornosti i odlučnosti koju uspijemo prizvati. Isto tako, to je prilika da odamo priznanje poštovanja vrijednom radu kapetana Scotta i njegova tima te da pomoću najnovije Intelove tehnologije diljem svijeta dostojno promoviramo njegova postignuća na način koji dosad nije bio moguć. Iznimno sam zahvalan Intelu na tehnologiji koja će omogućiti ostvarenje tog pothvata.’

Intel

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,