Poznati s najdražom knjigom iz djetinjstva

‘Koja vam je najdraža knjiga iz djetinjstva?’ pitali su iz UNICEF Hrvatska poznate osobe i vratili ih tako na trenutak u svijet dječjih knjiga i mašte. A uz osmijeh, dobili su i pregršt sjećanja na omiljene stranice.

UNICEF-Poznati i omiljene knjigeJunakinje sapunica Nove TV, Vanda Winter i Mirna Medaković, glumci Lucija Šerbedžija, Damir Markovina, redatelj Vinko Brešan, voditeljica HTV-ova ‘8. kata’ Daniela Trbović, književnice Sanja Pilić i Milana Vlaović s UNICEF-ovom ambasadoricom Majom Vučić odabrali su omiljeni naslov koji su najradije čitali u djetinjstvu. Tako su zajedničkim snagama poduprli 5. Festival o pravima djece, koji će se u studenome održati u Koprivnici, a ovogodišnja tema je čitanje i književna djela ekranizirana na velikom platnu.

Između osam ponuđenih književnih djela: ‘Sinji galeb’, ‘Družba Pere Kvržice’, ‘Vlak u snijegu’, ‘Čudesna šuma’, ‘Imam dvije mame i dva tate’, ‘Čudnovate zgode Šegrta Hlapića’, ‘Koko i duhovi’ te ‘Duh u močvari’, oni su u knjižnicama Medveščak i Bogdan Ogrizović u Zagrebu odabrali svoje favorite. A pobjednički film, nastao po književnom jednom od tih književnih predložaka, bit će besplatno prikazan na nedjeljnoj matineji za djecu i odrasle 3. studenoga u kinu Tuškanac.

Izbor najdraže knjige prema kojoj je snimljen i film, te njegova projekcija u kinu Tuškanac, uvod su u Festival o pravima djece koji Ured UNICEF-a u Hrvatskoj organizira u suradnji s Uredom pravobraniteljice za djecu, Hrvatskim filmskim savezom, uz partnerstvo Hrvatskog telekoma i Blitz CineStara, te podršku Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba. Peto izdanje Festivala održava se u Koprivnici od 17. do 20. studenoga pod geslom ‘Dobre stranice ne poznaju granice’. Filmske projekcije paralelno će se održati u devet gradova, a većinu aktivnosti ugostit će Grad Koprivnica.

Festival donosi brojna filmska ostvarenja za djecu i odrasle i prvi je inkluzivni festival u Hrvatskoj budući da je u potpunosti dostupan svoj djeci i odraslima.

Opširnije na: www.festivalopravimadjece.org

UNICEF

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,