Prapovijest: Ilustrirana povijest života na Zemlji

U prostoru Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, na Geološkom odsjeku, predstavljena je knjiga ‘Prapovijest’, koju je izdala Mozaik knjiga. Napisali su je aktivni profesionalni paleontolozi sa svih strana svijeta, koji su postojeća znanja pretočili u iznimno zanimljivo štivo o evoluciji života na Zemlji.prapovijestO knjizi su govorili prof. dr. sc. Vladimir Bermanec, urednik knjige Vid Jakša Opačić, dipl. ing. geol. Lilit Cota, izv. prof. dr. sc. Jasenka Sremac i stručna redaktorica knjige, te Ruđer Jeny, jedan od prevoditelja iznimno teškog projekta koji je struku posebno oduševio.

Struka je utvrdila manjak stručne literature među njihovim krugovima, a knjigu su preporučili kao i vrlo primjeren materijal za studente pri pripremi mnogih ispita na fakultetu. Urednik knjige Vid Jakša Opačić zahvalio se svima koji su sudjelovali u nastanku hrvatskog prijevoda te istaknuo vlastito zadovoljstvo što je ova knjiga izdana i što je pobrala brojne pohvale u trenutku svog izlaska u javnost.

‘Istina je da se u svakoj knjizi dogodi neka pogreška, pravopisna ili terminološka. Iščitavajući ovu knjigu, moram priznati da dosada još nisam uočio pogrešku’, izjavio je prof. dr. sc. Vladimir Bermanec, pročelnik Odsjeka. Njegova kolegica dipl. ing. geol. Lilit Cota, predsjednica Hrvatskog geološkog društva, istaknula je svoju fascinaciju znanstvenom točnošću koja je očiti dokaz da je na knjizi radila Jasenka Sremac, profesorica na PMF-u. Pohvalila je njezin rad, ali i rad prevoditelja čiji posao nije bio nimalo lak. Knjiga je zanimljiva i za sve druge koji pokazuju interes prema nastanku i razvoju života na zemlji, biljnog i životinjskog. Prepuna ilustracija koje se doista čine autentičnim, iz knjige se samo gledajući može mnogo naučiti. Pri tom se našalila na jedan od komentara na Amazonu: ‘Odakle im slike iz tako dalekog razdoblja prapovijesti?’.

Stručna redaktorica knjige Jasenka Sremac posebno je pohvalila prevoditelje, zahvalila se na brojnim pohvalama koje je dobila od svojih kolega i istaknula kako je zaista zadovoljna knjigom koja je zaista pravi primjer stručne literature o razvoju života na Zemlji, drevnih biljaka i životinja.

Više od dvjesto godina znanstvenih istraživanja otkrilo je mnogo o Zemljinoj dinamičnoj prošlosti i razvitku tijekom 4,5 milijardi godina njezina postojanja. Geološko je vrijeme izmjereno i podijeljeno te je rekonstruirano što se na Zemlji zbivalo. Nova otkrića i nove tehnike istraživanja stalno unapređuju naše znanje o geološkoj prošlosti planeta i životu na njemu, ali još je mnogo toga što razmjerno mlada geološka znanost valja istražiti i objasniti.

M. K.

Tagged: , , , , , , , , ,