Predstava Dvije crte plavo: Spolno ponašanje mladih

Roditi ili prekinuti trudnoću, nije nimalo lako odlučiti, osobito ako je takva odluka pred maloljetnom djevojkom koja je još uvijek i sama dijete.U Hrvatskoj je u protekloj godini 987 tinejdžerica postalo majkama, a 157 njih odlučilo se za prekid trudnoće, pri čemu više od 90 posto svih tih djevojaka nije željelo ili planiralo trudnoću. Prosječna je dob u kojoj djevojčice stupaju u spolne odnose 17 godina, dok dječaci postaju spolno aktivni sa 16 godina. Spomenuti podaci bili su ključni motiv za stvaranje predstave ‘Dvije crte plavo’ koja je premijerno izvedena u Teatru Exit u Zagrebu, nastale u koprodukciji Teatra Puna kuća, Teatra Exit i Gradskog kazališta Sisak te po motivima istoimenog romana Rosie Kugli u režiji Frane Marije Vranković.

Predstava je nastala s ciljem edukacije mladih o važnosti odgovornog spolnog ponašanja te se u njoj otvoreno progovara o maloljetničkoj trudnoći kroz priču tinejdžerice Vite pred kojom je, nakon što sazna da je trudna, odluka koja će joj zauvijek promijeniti život.

Emotivan nastup mlade osječke glumice Sare Moser snažno prikazuje niz strahova s kojima se suočavaju mladi koji se nađu u sličnoj situaciji. Na kraju predstave iznose se statistički podaci o maloljetničkim trudnoćama u Hrvatskoj, interpretirani glasom glumca Gorana Grgića, a nakon toga slijedi razgovor s gledateljima na temu odgovornog spolnog ponašanja i iskustava iz vlastitog života ili okoline. Razgovor vode psihologinje Silvija Stanić i Marina Trbus iz Udruge roditelja Korak po korak iza kojih je dugogodišnje iskustvo rada na prevenciji rizičnog spolnog ponašanja mladih te pružanja pomoći maloljetnim i mladim roditeljima.

M. G. / Foto: Mirko Cvjetko
Vizual: Marko Jovanovac; montaža teasera: Darko Jeftić / KI kreativne intervencije

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,