Predstava Nećeš, razbojniče! u Dubravi

U srijedu, 25. studenoga (19.30 sati) u maloj dvorani Kulturnog centra Dubrava u Zagrebu bit će izvedena predstava Zoltana Egressyja ‘Nećeš, razbojniče!’ u režiji Dražena Ferenčine.Nećeš razbojniče‘Krumpir i blitva’ dramski je tekst o tri nogometna suca čiji privatni odnosi utječu na sam čin suđenja usljed utakmice, za potrebe inscenacije Kazališta Virovitica preimenovan u ‘Nećeš, razbojniče!’. Ova predstava koprodukcija je s Gradskim kazalištem Joza Ivakić Vinkovci te donosi temu koju će gledatelji zacijelo prepoznati kao životnu, pa zahvaljujući tom prepoznavanju i relevantnu.

Naime, radnja ‘Krumpira i blitve’, drame koja u virovitičko-vinkovačkoj veseloj verziji prigodno nosi ime nadahnuto svima nam dobro poznatom mamićevskom poštapalicom, vrlo je jednostavna: dva luzera pokušat će uzurpirati planove svog uspješnijeg kolege, što iz zavisti, što zbog cilja preotimanja voljene žene. Tekst je pisan u komičkom tonu te sugerira predstavu kojoj će jedan od glavnih dometa biti upravo da svoje gledatelje urnebesno zabavi. Zajedničkom suigrom, trojica glumaca oživljavaju ove komplicirane odnose (lažnog) prijateljstva i istovremenog rivalstva, uz zaplet i intrigu kakvih se ne bi posramila ni prosječna sapunica, ironično, tradicionalno žigosana kao ‘ženski žanr’.

S obzirom na temu, stereotipe koje ona može asocijativno povući sa sobom te isključivo mušku ekipu, očigledno je riječ o ‘muškoj’ predstavi kakva će, u režiji Dražena Ferenčine, sigurno privući mnoge poklonike nogometa u gledalište. Kako je nogometna utakmica, bilo da joj prisustvujemo uživo kao gledatelji na tribinama, bilo u obliku televizijskog ili internetskog prijenosa, primjer suvremenog izvedbenog spektakla koji otvara prostor za raspravu o specifičnim kulturnim i političkim fenomenima i problemima, a uzevši u obzir i potencijal da se iz autorovih nespretnih likova stvori hornbyjevski, ‘Trainspotting’ tip gubitništva.

Redatelj je Dražen Ferenčina, prevoditeljice Judit Ferenc i Dora Golub, scenograf Dubravko Mataković, kostimograf Dražen Ferenčina, oblikovatelj svjetla Damir Gvojić, a oblikovatelj tona Mario Nađ.
Igraju: Vladimir Andrić, Goran Koši i Mladen Kovačić.

K. V.

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,